Бившият оперативен директор на ЧЕЗ: Няма институция в България, която да спре сделката

В цяла Европа цената на тока се определя от регулатора. Точка по въпроса, заяви Петър Баран

Петър Баран

Петър Баран

Не може да се каже, че работим в България на загуба, но и не работим на печалба, заяви по бТВ Петър Баран, експерт в областта на инвестициите и енергетиката в Централна и Източна Европа и  оперативен директор на "ЧЕЗ България" в периода 2011-2015 г. ЧЕЗ реши да се оттегли от България, защото имаше много конфликти с правителството и средата и да пренасочи активите към Франция , Германия. В момента България в енергийния сектор е в трудна ситуация и затова големите играчи не искат да инвестират. Имахме разправии с регулатора, защо искахме увеличение на тока. На въпрос не определя ли компанията цената на тока, Баран отговори: "В цяла Европа цената на тока се определя от регулатора. Точка по въпроса."

Той отговори на въпроси за сделката по закупуване на активите на дружеството от българската фирма "Инерком". "Всички, които могат да четат, трябва да знаят, че през 2016 г.  имаше много инвеститори, желаещи да придобият активите на дружеството - израелци, от Бобовдол, румънски, и др. На "Интерком" са направени оценки, изключвам някой от мениджмънта, който подготвя документите, да не е поискал информация за купувача. Няма институция в България, която може да спре сделката. Само ако самите финансиращи органи не се откажат, обясни Баран. Той разкри, че такава сделка не може да стане без знанието на министър-председателите на България и Чехия. "Няма как да не знаят премиерите на двете страни."

Експертът поясни още, че чешката компания не е държавна. "Министърът на финанасите е принципал, но не е директен управител на компанията", каза Баран.