БАБХ: Хлябът е качествен, без неразрешени добавки и от българско брашно

Това е установила проверка на Агенцията по храните, възложена от Върховната административна прокуратура

Д-р Любомир Кулински

Д-р Любомир Кулински

Хлябът, който се предлага на пазара, е качествен и без неразрешени добавки. Това е установила проверка на БАБХ, възложена от Върховната административна прокуратура. Инспекторите са установили още, че хлябът у нас се произвежда от български брашна, всички доставени до хлебозаводите и хлебопекарните от мелниците в страната, разкри пред БНТ д-р Любомир Кулински, директор на дирекция "Контрол на храните" в БАБХ . Проверката е обхванала на практика всички по-големи и по-малки производствени обекти в България, включително и търговски обекти, които пекат и предлагат хляб на място.

Проверките са общо 1084, от тях близо 900 са в производствени предприятия от различен калибър, 200 са в супермаркети, квартални фурни, които пекат и продават хляб на място и останалите са в търговски обекти.

При тези над 1000 проверки са издадени 67 предписания и са съставени 5 акта, обясни още Кулински. Един-единствен обект от проверените е работел без удостоверение за регистрация.

Основните групи от предписания, които са издадени са две - едната касае хигиенните условия, а другата е свързана с пропуски в етикетирането. По думите на д-р Кулински, неразрешени съставки в хляба проверката не е установила.