​Велислава Дърева стана идеолог на БПЦ – отдели „праведните“ от „грешните“

Червената публицистка клейми като антихристи и русофоби всички критици на патриарха и владиците

Лявата интелектуалка Велислава Дърева, свързана неизменно с режима на БКП и преродената по-късно от нея БСП се вживя в ролята на идеолог и пазител на Православната църква. Хиляди вярващи православни християни останаха поразени от факта, че две статии на Дърева - “Критска пролет“ част I и “Критска пролет“ част II бяха публикувани тези дни на официалните сайтове на Ловчанската митрополия и на Българската православна църква. Те продължават да стоят на титулните страници на изданията като репери на "единствената и непогрешима истина". 

Дърева, представяща се през първите години на демокрацията за дисидент, но винаги бранеща социалистическата идея в руска униформа, от няколко години се изявява и като сведуща по църковните дела. Появата на двете части на коментара и съвсем не е случайна – целта е да се оправдае решението на БПЦ да откаже участие на Всеправославния събор на Крит, но и да се заклеймят като нечестивци и антихристи всички богослови и анализатори, които посмяха да изразят несъгласие, или да критикуват патриарха и владиците.

Дърева твърди, че „Съборът – нито е велик, нито свят, нито всеправославен, нито събор“. Според нея „...в отсъствие на четири от четиринадесетте автокефални църкви консенсусът е само една претенция. Съборът изгуби своя всеправославен статут. Съборът е делегитимиран и обезсмислен, неговите решения няма да бъдат общоправославни, и никой не може да принуди никоя църква (участваща или не) да спазва такива решения. Те, прочее, ще потънат нейде в критските подземия на Минотавъра. Ама от Вартоломей не става Тезей, щото отдавна е изгубил нишката“. 

Освен това червената познавачка на църковните дела твърди, че отказът на четирите църкви се използва за 

активирането на родните русофоби и антируски настроения

Целта била да се внуши че има: "Разкол в Православието!"; "Студена война в Православието!"; "Цариградските реформатори срещу Московските догматици!"; "Архиконсерватори нападат събора!"; "БПЦ отрича диалога!"; "БПЦ взриви Православието!"

Велислава Древа е категорична, че „Войната срещу Православието не е само война срещу Русия - гореща, студена, териториална, икономическа, духовна, всякаква. Големият въпрос е: защо е тъй ненавиждано Православието?“ И веднага дава безапелационен отговор като по канон: „Защото Главата на Църквата е сам Иисус Христос. Другите, които наричат себе си църкви, са човешка направа, рожба на човешките амбиции и човекоугодието. Да погубиш Православието значи да погубиш Христа. Каква безумна амбиция!“ Всъщност, нищо по-различно от позицията на БПЦ, изразено преди месец - освен православните, всички други са ереси. 

Дърева мълчи като комунист на разпит и за все по-ясно усещащата се зависимост на нашата църква от руската, обяснявайки проблема като

долно русофобство 

В началото на 21 век и на фона на войнстващия ислям и позицията на синодалните старци, и идеите на Дърева звучат просто идиотски еретично. Може би публикациите на "спасителката" на БПЦ в църковните издания не биха изглеждали така стряскащи, ако Църквата бе дала право на изява и на други автори, застъпващи обратната позиция, вместо да ги заклеймява и анатемосва. Или пък, ако БПЦ бе отворила вратите на храмовете за дебат, в който да се чуе гласът и на вярващите, и на редовите духовниците. 

Може би гражданите щяха да бъдат и по-доверчиви към анализите и внушенията на Дърева, ако през годините поне веднъж бе поставила темата за агентурните досиета на владиците, или за памет и преклонение към избитите и поругани над 200 духовници от комунистическия режим в първите месеци след 9 септември 1944 г. Тъжната истина е, че нейните „проповеди“ и поведението на клириците съвсем не е пътят, който води към храма и прави вярата на българина по-здрава и от камък.