Мека посреща милиони поклонници за свещения празник на мюсюлманите

Световните медии съобщават, че между 2 и 3 милиона вярващи ще посетят Мека

В Мека започна най-голямото годишно поклонение на мюсюлманите хадж, които по традиция се прави в навечерието на свещения им празник на жертвоприношението в памет на пророка Ибрахим. У нас той е по-известен като Курбан байрам. 

Според свещената книга на мюсюлманите всеки вярващ, който няма здравословни проблеми, е длъжен да извърши поне веднъж в живота си поклонението в Саудитска Арабия.

Хаджът – един от петте стълба на исляма. Започва в Мека, преди поклонниците да продължат към долината Мина, където е издигнат огромен палатков град. Кулминационният момент в поклонението са молитвите на хълма Арафат.

Самото поклонение продължава около седмица, а празникът на жертвоприношението бележи една от върховните ритуални практики. Тези, които празнуват празника у дома, правят церемония подобна на тази, която се провежда на същия ден в Мека. Първо се принася в жертва агне или други жертвени животни и месото се приготвя за хранене или като дарение на бедните. Жертвените животни се наричат още курбани — овце, кози, камили, крави и телета. Чете се специална молитва преди жертвоприношението.

Световните медии съобщават, че между 2 и 3 милиона вярващи ще посетят Мека, а за сигурността им са мобилизирани 100 хиляди полицаи.

Саудитските власти са инвестирали средства и за инфраструктура, включително железопътна линия, която да осигури безопасно предвижване на мюсюлманите.