Честваме полагане честния пояс на Божията Майка

Тази реликва е особено ценна не само защото е носена от пресветата Дева, но и защото до нея се е докосвал нашия Спасител

На 31 август Православната църква чества празника Полагане честния пояс на Пресвета Богородица

Според църковното предание, след Успението на Пресвета Богородица била запазена освен дрехата й, но също така и нейният пояс, изплетен собственоръчно от нея от камилска вълна. По нейна заръка поясът й бил поверен на св. апостол Тома, а после бил предаван по наследство между благочестиви християни, живеещи в Йерусалим. Тази реликва е особено ценна не само поради това, че с нея се е опасвала Царицата небесна до края на земния си път, но и защото до нея се е докосвал Сам Господ Иисус Христос, когато се намирал в прегръдките на пречистата си майка.

Преданието разказва още, че когато дошло време Пресвета Богородица да се пресели в отвъдния свят, всички апостоли по чудесен начин се намерили в Йерусалим, за да участват в погребението й. Единствено ап. Тома стигнал в Йерусалим едва след погребението и поради това той страдал и горчиво плакал, че не е успял да изпрати Божията майка и не успял да се поклони на пречистото й тяло. Закъснението на апостола, по Божия благ промисъл, станало повод за отварянето на пещерата, в която била погребана Пресвета Богородица. Когато апостолите отвили гробния камък, намерили там само погребалните повивки на Пречистата, които благоухаели. Господ я бил взел на небето при Себе Си, за да бъде оттам закрилница на целия човешки род. Още същия ден Той открил пред апостолите нейното възкресение, както и отворените за нея райски двери към вечния живот. Скоро след това самата Божия майка се явила на всички в небесното си величие и ги ободрила за предстоящите им нови благовестнически подвизи.

В България празникът "Полагане честния пояс на Пресвета Богородица" е запазен най-пълно в най-малкия по размери, но голям по дух български град Мелник. Там може да се посети един от най-старите български манастири "Св. Богородица Спилеотиса (наричан още "Света Зона"), намиращ се над град Мелник. Макар и в руини днес, манастирът се почита като свято място от жителите на град Мелник и околностите му, а храмовият празник на параклиса "Св. Зона" на 31 август е празник и на град Мелник. Всяка година се отслужва Божествената Света литургия и курбан за здраве, след която миряните се отправят към центъра , за да продължат с празничните прояви. Архиерейската Света Литургия за празника ще оглави Негово високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим. Тя ще бъде отслужена в храм "Свети Антоний" на град Мелник.