Идват Макавеевите дни – гадаем за времето през годината

​Календар (28 юли – 3 август)

Седмицата минава под знака на един необикновен празник – своеобразен календар на времето през годината. В народната традиция той е известен като Макавееви дни (1 август).

Те са 12 на брой и всеки един тях отговаря на месеците в годината. Първият е посветен на септември, а последният – на август. По това какъв е денят – топъл или студен, слънчев или мрачен, ветровит или дъждовен, в миналото гадаели какво ще бъде времето през различните месеци на годината.

В народният календар първият ден е популярен с името Егус. Жените го празнуват, за да не им се „ядат" пръстите, когато предат прежда, а мъжете не се залавяли за никаква работа, за да опазят къщите си от огън и кръвожадни вълци, които бродят и отмъкват животните им.

Стопанинът на всеки дом събира зетьовете на празнична трапеза. След тържествени обяд удрял гърбовете им с празна торба, а те подскачат и си пожелават здраве и силни, да се плодят животните и да има берекет през годината.

Егус е свързан и с моминския обичай “брада”. По традиция рано сутрин всички моми оставят сред нивата непожънати 20-30 класа подбрано едро зърно, от които правят плитка - „брада". Връзват я с червен конец, кичат я с полски цветя и слагат скилидка чесън против уроки. Земята около „брадата" разкопават с върха на сърповете, полива се с прясна вода и оставят по залък хляб в четирите посоки на света. Преди да се сбогуват с нивите, всички моми извиват хоро, пеят и благославят.

Жития на светците

28 юли

Свети ап. Прохор, Никанор, Тимон и Пармен

Тези свети мъже били сред 70-те апостоли на Исус, негови най-верни ученици и последователи. Превърнали апостолското дело в своя съдба, християните славели великите им дела.

Животът на светите апостоли завършил мъченически в името на Христовата вяра.

29 юли

Свети мъченик Калиник

Калиник бил ревностен християнин от Киликия. В Анкира езичниците го хванали и обвинили във вероотстъпничество. Подложен на страшни изпитания, светецът умрял мъченически в името на правата вяра.

30 юли

Светите апостоли Сила, Сулиан, Крискент, Епенет и Андроник

Сила, Силуан, Крискент, Епенет и Андроник били спътници на св.апостоли Петър и Павел. Обърнали много езичници и юдеи в Христовата вяра, днес църквата възхвалява светлите им дела.

31 юли

Свети праведен Евдоким

Eвдоким бил войн-християнин при император Теофил. Спечелил симпатиите на императора, но имал тежка съдба - умрял само на 33 години. Когато след време отворили гроба му, видели нетленното му тяло. В него памет построили храм, където и досега стават чудеса.

1 август

Свети 7 мъченици Макавееви, майка им Соломия и учителят им Елезар

Елиазар, седем негови ученици и благочестивата им майка от рода на Макавеите живели по времето на сирийския цар Антиоп Епифан. Отдадени на Христовата вяра, те били канонизирани за светци.

На тази дата православната църква празнува още изнасянето на честното дърво на животворящия Кръст Господен.

2 август

Пренасяне мощите на св.първомъченик и ирхидякон Стефан

Днес Църквата отбелязва деня, в който по волята на боголюбиви християни мощите са свети Стефан били пренесени от Йерусалим в Цариград.

3 август

Преподобни Асаакий, Далмат и Фавст

Асаакий, Далмат и синът на Далмат – Фавст се отказали от светския живот и се отдали на Бога. Когато в Цариград се разпространявала ереста на Несторий, бил свикан през 431 г. събор в Ефес. На него игумен Далмат сложил край на лъжеучението на Несторий и въздигнал Христовата вяра.