Френската гимназия въвежда пропусквателен режим с дебитни карти на ПИБ

Лидерът на ДСБ Радан Кънев, който е възпитаник на гимназията, обяви във фейсбук, че внася въпрос до образователния министър Меглена Кунева

Френската гимназия в столицата "Алфонс дьо Ламартин" въвежда нов пропусквателен режим, който може да се осъществява по два начина - с магнитни карти, издаването на които ще струва на учениците по 2 лева, и с дебитни карти, които ще бъдат безплатни. От информация, публикувана в сайта на училището, се разбира, че става въпрос за карти Debit MasterCard PayPass с преференциални условия, които ще се издават от Fibank.

"Пропусквателният режим е необходим от гледна точка на сигурността, но дебитните карти не са задължителни, предлагаме и възможност за магнитна карта. Просто получихме предложение за такъв пилотен проект от банката и се съгласихме. Опцията е добра - освен да ползват дебитните карти за вход, учениците ще могат да ползват и сметките си. Има родители, които дават определена сума пари на децата си всеки месец - могат да ги превеждат там, а децата да си ги разпределят. Така ще възпитаваме икономически умения у учениците", обясни пред "Дневник" директорът на Френската гимназия Емилия Богданова-Иванова. От публикуваната на сайта на училището информация се разбира, че стипендиите на учениците ще се превеждат на тези карти.

Според директорката учителите също могат да изберат дебитните карти за влизане в гимназията. Някои от тях били базови преподаватели в СУ "Св. Климент Охридски" и получавали хонорарите от там също във Fibank. Заплатите от училището обаче не идвали в същите сметки. Директорът обясни още, че в училището няма да бъде поставян банкомат на банката, но децата ще могат да ги ползват на ПОС терминали. Тя допълни, че срещу сградата на гимназията има банков клон. Именно в него ще се издават дебитните карти. Заявленията ще се приемат пак там или от класните ръководители до 1 септември.

Лидерът на ДСБ Радан Кънев, който е възпитаник на гимназията, обяви във фейсбук, че внася въпрос до образователния министър Меглена Кунева дали такива практики са допустими и разрешени от ведомството, както и че ще поиска среща с директорката. "Моята гимназия не изнудва родителите и учениците да ползват услугите на една банка. В моята гимназия не се влиза с дебитна карта, моята гимназия не е банкомат", написа още той.