​Министри в шок – свършват им привилегиите, озъртат се за постове и бизнес

Над имената им ще тежи клеймото, че са от екипа на проваления кабинет на Орешарски

Ива Оприкова

Всеки министър дори и добре да управлява мандатът му свършва. Раздялата с властта е и раздяла с всички екстри - служебен автомобил, държавен дом, лаптоп и охрана на НСО, секретарки и т.н. за да тръгне по нов път.

От тази седмица министрите от БСП и ДПС вече си търсят нов пристан – едни се оглеждат за нова работа, а други са са в драма, стягат се за конгрес и тръпнат, кой ще е новият лидер и дали ще ги включи в депутатските листи за да продължат да си лапкат.

И депутатите в парламента стягат багажа от ведомствените жилища, снимат се за спомен пред надписа „Съединението прави силата” и отлитат за родните места. Много от министрите помислиха за екипите си, уредиха своите хора на апетитни длъжности в 12 без 5, така че да не се наложи да се редят на опашка на борсата. Най-верните хора вече са уредени на държавен пост, от който трудно да бъдат сменени или поне в държавен борд срещу солидно възнаграждение.

От четвъртък приказката свърши, а пред властимащите остават само, само спомени за благини, екзотични командировки и за комисиони.

Възниква разбира се въпроса - а сега накъде?

Премиерът в оставка Пламен Орешарски ще трябва да напусне вила „Калина” и от Бояна да се пресели на ул. "Родопски извор" в столичния квартал "Борово". Премиерската вила на ул”Секвоя” след лек освежителен ремонт ще очаква служебния премиер. Пламен Орешарски ще трябва да се раздели с държавните покои, всички екстри а, както и с добрия си съсед банкера Цветан Василев, чийто имот се разпростира на метри от правителствената резиденция.

Пред експремиера Орешарски има много възможности за кариера. Най-сигурната работа го чака в УНСС. Проверка на Faktor.bg показва, че той не е напускал преподавателския състав и до 15 септември може да прекрати отпуската си и да смени министерското кресло с неудобното преподавателско.

Премиерът през миналата година е водел лекции по управление на инвестиционни портфейли за специалностите "Финансов мениджмънт" и "Финанси". Орешарски е бил зам.-декан на катедра "Финанси", а в периода 2003-2005 г. бе и зам.-ректор на УНСС. Той вече има и опит от съвместяването на висок пост и преподавателска работа - не прекъсна лекциите си и докато бе финансов министър в правителството на Сергей Станишев. Но тази година не намери време за студентските книжки. Сред офертите за бившия глава на експертния кабинет без експерти имало и предложение да преподава в елитен университет в Англия. Отметката в SV-то му „министър –председател” на страна от ЕС му осигурявала солидна заплата в учебното заведение на Острова. Като политик с богат опит в широк политически спектър - от дясното през лявото до национално отговорното едва ли ще се върне към преподавателската дейност. Това би било крачка назад за бившия премиер, който може да се измъква от всякакви ситуации, ако се наложи и през задния вход. Някои му предричат бъдеща кариера на банкер, въпреки недоразуменията, които създаде с управлението си в банковия сектор. Позицията банкер е престижна, достатъчно платена и добра позиция за бивши министри. Шапката на VTB приюти бившите финансови министри Симеон Дянков и Милен Велчев. Запознати твърдят, че може да се намери още едно допълнително местенце за финансистът- премиер. Пламен Орешарски няма как да си намери място в листата на БСП, защото шансовете на благодетелят му Сергей Станишев да оглави отново партията са нищожни. От червената партия били категорични, че няма да му предложат местенце от благодарност в новия парламент, въпреки саможертвата.

Към УНСС ще се запъти и финансовият министър Петър Чобанов. Доцентът – финансист продължи да чете лекции в УНСС дори докато беше начело на финансовото ведомство и умуваше върху бюджета. Намираше време и за изпитване на студентите в катедра „Финанси“ към Финансово-счетоводния факултет. Доц. Чобанов е един от любимците на студентите в УНСС, показват мненията им във форума на университета. Той се слави като преподавател, чиито лекции са лесни за разбиране, а и не са задължителни. Трябва обаче да се посещават упражненията, ако студентите искат да си вземат изпитите. Има и такива студенти, които от стачката през миналата зима му искат оставката и смятат, че провалени в политика министри не трябва да 

замъгляват съзнанието на студентите

Образователният министър проф. Анелия Клисарова стяга куфарите за Варна и се връща в университетската болница „Света Марина“, където бе началник на клиника по нуклеарна медицина.

Министерското кресло ще замени с преподавателски стол и министърът с ресор земеделие проф. Димитър Греков. Той ще седне на старото си ректорско кресло в Аграрния университет в Пловдив.

Вицепремиерът Даниела Бобева чете лекции по парична теория и политика и по банково дело, а води и спецкурс в магистърската програма по банки и международни финанси. Тя напусна преди година БНБ, но няма яснота дори и мястото й да се пази, дали ще запази поста, след исканията за подмяна на всички шефове в националната банка.

„Не съм забравила как стои бялата престилка“, коментира здравната министърка Таня Андреева. През 2011 г. тя бе избрана за шеф на болница „Шейново“ и сега отново се насочва към лечебното заведение, за да дарява живот. За този пост обаче има и доста други опетите, а ако ГЕРБ се върнат на власт едва ли любимката на Моника Станишева ще остане началник.

Без планове е социалният министър Хасан Адемов, който най-вероятно ще намери място в листите на ДПС за предстоящия парламентарен вот. Социалният министър се зарича да обърне внимание на здравето си и да се отдаде на дълга почивка.

Зинаида Златанова, която е и най-богатата по декларация от Сметната палата министърка няма планове за бъдеща кариера. Бившият представител на Европейската комисия у нас най-вероятно ще се отдаде на частен бизнес. Преди време Златанова стана член на УС и представляващ "Юропроджектс пойнт" - ЕАД .Фирмата участва в "Консорциум за диалог с администрацията", чиито управител е съпругата на Сергей Станишев Моника и най-вероятно ще продължи бизнес сътрудничеството си с известната пиарка.

Вътрешният министър Цветлин Йовчев също не споделя плановете за бъдещето си. Най-вероятно ще се отдаде на преподавателска дейност, тъй като от 2011 г. е доцент по информационен мениджмънт в Библиотекарския университет, но мнозина предричат да заеме топло местенце на 

скъпо платена служба по проекта „Южен поток”

Не е изключено и да продължи да развива консултантския си бизнес като експерт по сигунрост. Практикувал го е дори и когато е бил шеф на ДАНС.

Специалистката по синтаксис Мариана Георгиева ще се „дозира” отново в средите на науката. Българичката ще остави шампионите и ще се върне като преподавател на „граматиката на металността". Надяваме се да не престане да бъде наш лектор и след като стане министър", каза ректорът проф. Стоян Денчев.преди време и сега вратите за човека на ДПС са широко отворени. Запознати твърдят, че не е изключено лидерът на ДПС Лютви Местан да й предложи място в листата, защото се слави като негова любимка. "Повярвах в политиката на ДПС, защото в тази политика на едно от първите места е образованието", казва тя и вероятно ще предпочете депутатската банка пред даскалската и за следващия сезон. На миналите избори Георгиева беше втора в листата на ДПС в Ловеч, но не успя да се класира.

Интересна е съдбата на военния министър Ангел Найденов. Освен кандидат за лидер на БСП за конгреса в неделя и сигурен депутат за следващото НС любимата половинка на Мая е обещал да седне в университетската аула като студент и да довърши магистратурата си. Военният министър ще трябва да стегне раничката си и освен ангажиментите като соц. активист да се готви за лекции. Публична тайна е, че Найденов следваше магистратура по специалността „Национална сигурност“ във Военна академия, но замрази студентските си права. Като министър академията беше на негово подчинение. Сега Найденов със сигурност ще защити дипломната си работа на тема „Демократичен контрол на въоръжените сили“ , като дори обмислял докторантура.

На частен бизнес планира да се отдаде отиващият си от поста министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов. Той бе начело на държавното пристанище Варна. „Ще се занимавам с бизнес отново в областта на транспрота, логистиката и пристанищното дело“, разказа Папазов.

Най-нерадостна е съдбата на културния министър Петър Стоянович. Преди да заеме министерското кресло той беше 

обикновен блогър - колумнист

Екскултурният министър - журналист, който обяви Вапцаров за терорист няма шанс да продължи с политическа кариера, защото за целия си житейски път е обиколки почти възможни партии и най-вероятно ще се върне към творчеството. Неприятен факт е, че и половинката му остава без работа. Мария Девизиева бе отстранена от работа в МС, заради обвинението за длъжностно престъпление. Така остави сладкия пост на шеф на кабинета на Орешарски и стана грижовна майка, но сега ще трябва да напусне работа. Влюбената двойка едва ли ще се изхранва от детските полагащи се за малкия Йоан. Запознати твърдят, че имат спестявания за петилетки напред, а македонката с неповторим бизнес нюх имала вече идеи и за свои начинания.

Нерадостна е съдбата и на повече от половината депутати, които ще се разделят с благините и ведомствените жилища и ще се влеят в ятото на безработните. По традиция мнозина от тях остават неплатени сметки за парно и ток във ведомствените жилища. Много депутати от 42-рото Народно събрание ще станат част от армията на безработните у нас. Но дай Боже всекиму по 1200 лева месечно и предостатъчно свободно време! Причината е, че те изпадат от партийните листи за парламентарния вот през октомври и обезщетението за безработица, което ще им дава държавата поне 6 месеца, пасва идеално на джоба им.Това е така, защото взимат големи заплати и ги осигуряват на пълните им месечни възнаграждения.

Така е в живота, така е и в партиите и в политиката. Едни изгряват, други залязват. Привилегии да водят листите имат само звездите. Политиката стана професия за мнозина в България, а за лице на държавата винаги избираме "професионалисти" от сой, докато отлетят в историята, а мястото им се заеме от следващите. Бъдещето на екипа на Орешарски ще бъде проблемно – над имената им винаги ще тежи клеймото, че са били част от проваленото правителство на олигархията.