В Украйна искат оставката на спортния министър заради представянето в Рио

Украйна завърши на 31-о място в класирането по медали с два златни, пет сребърни и четири бронзови - най-лошот представяне до момента

Губернаторът на Одеска област Михаил Саакашвили поиска оставката на спортния министър Игор Жданов заради представянето на Украйна в Рио. Саакашвили определи участието на украинските спортисти на 31-ите летни олимпийски игри като катастрофа. 

Украйна завърши на 31-о място в класирането по медали с два златни, пет сребърни и четири бронзови. Toва са най-лошите показатели на украинците при всичките им участия като независима страна.  "Катастрофално лоши резултати за Украйна на олимпиадата. Обичайно след такъв провал най-малкото, което трябва да се направи, е министърът на спорта да подаде оставка", написа Саакашвили в профила си във "Фейсбук".

Преди четири години в Лондон Украйна зае 14-о място в класирането с шест олимпийски титли, четири сребърни медала и общо 18 отличия.  "Резултатите на нашите спортисти не отразяват огромния спортен потенциал, който имаме. Изпревариха ни страни като Унгария, Куба, Кения, Ямайка и други, които са много по-малки от нас като размери и възможности", написа още Саакашвили. "Грузия, която е десет пъти по-малка, има почти същото количество медали като Украйна", отбеляза губернаторът на Одеска област. В Рио де Жанейро участваха 203-ма украински спортисти, което е с 35 по-малко от участници в Лондон.  Най-доброто представяне на Украйна е при дебютното й участие като независима държава - на олимпиадата в Атланта през 1996 г. Тогава украинците печелят девет златни медала и заемат девето място в крайното класиране.