Надал спечели 9-та титла в Барселона след като надигра Нишикори

Надал вече има 69 индивидуални титли от 101 финала на всички настилки

Рафаел Надал победи шампиона от последните две години Кей Нишикори и спечели девета титла от турнира на червени кортове в Барселона. Испанецът се наложи с 6:4, 7:5 в здрава битка, която премина през осем пробива и продължи два часа и пет минути.

Кралят на клея затвърди впечатлението, че се завръща към най-добрата си форма и спечели втори пореден голям турнир на любимата си настилка. През миналата седмица той грабна деветия си трофей и от мастърса в Монте Карло.

Испанският тенисист си върна трона в Барселона след тригодишна пауза и спечели 49-ата си титла на червени кортове. По този начин той изравни рекорда на аржентинеца Гилермо Вилас, който завоюва своите 49 трофея на клей между 1973 и 1983 г.

Надал вече има 69 индивидуални титли от 101 финала на всички настилки, което му отрежда шестото място в Откритата ера на тениса. Повече са спечелили само Род Лейвър (74), Джон Макенроу (77), Роджър Федерер (88), Иван Лендъл (94) и Джими Конърс (109).

Здравата битка в днешния 64-и финал на турнира в Барселона започна от първия гейм. Надал трябваше да спасява точка за пробив, но успя да се измъкне откриващото си подаване.

При 2:1 испанецът на свой ред стигна до първа възможност за пробив. Той се възползва и поведе с 3:1, но Нишикори веднага върна пробива.

Предимството се пренесе при японеца, който не само изравни при 3:3, а имаше три поредни точки за пробив при 40:0. Надал обаче показа здрави нерви и отново се спаси от тежка ситуация.

Бившият номер 1 нанесе решителния удар в десетия гейм. При 5:4 той стигна до точка за пробив с цената на сетбол и с помощта на мрежата успя да я реализира.

Нишикори, който се намираше в серия от осем поредни победи в Барселона и не беше губил сет в тазгодишния турнир, отговори с пробив на старта на втория сет.

Надал обаче влезе в силна серия, спечели два пъти поред подаването на съперника и поведе с 3:1. Той спаси няколко шанса за пробив и успя да затвърди предимството си за 4:1.

Титлата изглеждаше решена в полза на испанеца, но Нишикори отказа да сдаде лесно трофея и успя да изравни при 4:4.

При 4:5 японецът дори отрази мачбол. При 5:6 шампионът от 2014 и 2015 г. отново се озова в тази ситуация, но този път се пропука и Надал вдигна победоносно ръце за девети път в каталунската столица.