​Кения си запази първото място по медали след последния ден на световното

САЩ завърши с най-много отличия - 18, но само пет от тях бяха златни, с което заеха трета позиция в подреждането

Кения си запазва първото място по медали след последния ден на световното. Състезателите отстраната  извоюваха седем златни медала, колкото имат и Ямайка. Африканците обаче имат общо 16 отличия, включително шест сребърни и три бронзови, докато ямайците, които доминираха в късите бягания, имат 12, заедно с две втори и три трети места.

САЩ завърши с най-много отличия - 18, но само пет от тях бяха златни, с което заеха трета позиция в подреждането. Великобритания се нареди на четвърто място с четири първи места, едно второ и две трети. Етиопия пък се изкачи до челната петица благодарение на представянето на атлетите си в последния ден на надпреварата. Три етиопки се качиха на почетната стълбичка в бягането на 5000 метра днес. Първото място зае Алмаз Аяна, а нейни подгласнички станаха Сенбере Тефери и Гензебе Дибаба, които завършха в рамките на няколко стотни.

На 1500 метра при мъжете кенийците отново доминираха и спечелиха първите две места в дисциплината. Златото бе за Асбел Кирпоп, който е шампион за трети пореден път, а среброто за Етиджа Мотоней Манангои. Третото място остана за представителя на Мароко Абдалаати Игуидер. Германката Катрина Молитор спечели титлата в хвърлянето на копие при жените на Световното първенство по лека атлетика в Пекин и развали радостта на Китай в дисциплината. 31-годишната Молитор спечели златото с последния си опит, в който постигна най-добър резултат в света за сезона от 67.69 м. Това е и първото отличие от голям шампионат за германката.Ямайка спечели оспорваната щафета на 4х400 при жените, завършвайки за 3:19.13 минути, изпреварвайки САЩ, чиито състезателки имаха близко време - 3:19.44. Третото място заеха състезателките на Великобритания, които финишираха за 3:23.62 минути.

САЩ все пак спечели титла в късите бягания, след като мъжката щафета на 4x400 стигна до златото с време 2:57.82 минути. Втори останаха спринтьорите на Тринидад и Тобаго с 2:58.20 минути. Битката за бронза бе изключително жестока, след като Великобритания и Ямайка завършиха с равен резултат - 2:58.51 минути. След като съдиите прегледаха кадрите от фотофиниша обаче, стана ясно, че медалите отиват при европейците.