Скандал: Арестуваха 10 високопоставени чиновници от ФИФА

По първоначални информации става въпрос за акция срещу корупционни схеми във футболната централа, включващи мошеничество, рекет и пране на пари, действали в последните 20 години

Заформя се невиждан спортен скандал по високите етажи на управлението на европейския футбол. Арестуваха 10 високопоставени чиновници от ФИФА дни преди Конгреса. Те са били задържани в Цюрих по обвинения в корупция и предстои да бъдат екстрадирани в САЩ, съобщава BBC.

По първоначални информации става въпрос за акция срещу корупционни схеми във футболната централа, включващи мошеничество, рекет и пране на пари, действали в последните 20 години. Арестуваните са заподозрeни в получаване на подкупи на обща сума от няколко милиона долара от началото на 90-те години на миналия век досега.

Акцията е започнала рано тази сутрин, като чиновниците са били задържани в луксозния петзвезден хотел на ФИФА, който е в Цюрих. Мъжете са били изведени от хотела без белезници. Днес трябва да се състои специална пресконференция, на която ще бъдат обявени подробности.

 Имената на арестуваните все още не се съобщават официално, но според информации сред задържаните са Едуардо Ли, президент на футболната федерация на Коста Рика, Джефри Уеб, президент на  футболната асоциация на Каймановите острови и вицепрезидент на ФИФА, Еухенио Фигередо от Уругвай, вицепрезидент на ФИФА и бивш президент на футболната асоциация на Южна Америка, както и Джак  Уорнър, президент на Карибския футболен съюз и бивш вицепрезидент на ФИФА. Арестите се случват два дни преди Конгреса на централата, на който ще бъде избран новият президент на ФИФА. Като фаворит за поста се спряга Сеп Блатер, който се бори да остане начело на световния футбол за пети пореден мандат.