​Цветанов даде старт на Световното първенство по планинско бягане в Сапарева баня

д-р Андрей Ковачев и Андрей Новаков бяха официални гости на събитието

Председателят на Парламентарната група на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов e гост на 32-рото Световно първенство по планинско бягане в Сапарева баня. Той  даде старт на състезанието при юноши старша възраст с дестинация от 7,3 км. 23 държави имат свой представител в състезанието от тази възрастова група.

“Пожелавам успех на четиримата български участници”, каза зам.-председателят на ГЕРБ,  съобщиха от партията. Заедно с министъра на младежта и спорта Красен Кралев, президентa на Българска федерация по лека атлетика Добромир Карамаринов, кмета на Сапарева баня Калин Галев, областния координатор на ГЕРБ в Кюстендил и депутат Кирил Калфин, общинския координатор на ГЕРБ в Кюстендил Виктор Янев и председателя на ОбС-Кюстендил Михаела Крумова посрещнахa първите финалисти на финала при девойки старша възраст. 

Цветан Цветанов поздрави състезателката Любомира Пехливанска, която постигна най-добро време сред девойките от Сапарева баня. “Щастлив съм, че българката Дилиана Минкина се класира 16-та в състезанието, което е много добър резултат”, подчерта той. Oфициалните гости се снимаха с талисмана на Световното-Гейзо. Община Сапарева баня, зaедно с Българска федерация по лека атлетика, е домакин на Световното първенство по планинско бягане. В шампионата участват атлети от 35 държави от шест континента, а страната ни e представена от 17 състезатели.

Евродепутатите от ГЕРБ/ЕНП д-р Андрей Ковачев и Андрей Новаков бяха официални гости на откриването на 32-рото Световното първенство по планинско бягане в Сапарева баня. Точно 350 атлети от 35 държави от 6 континента дефилираха по улиците на града с националните си флагове, след което заеха място в Амфитеатъра. Евродепутатите Андрей Новаков, д-р Андрей Ковачев, заедно с кмета на община Сапарева баня Калин Гелев, също посрещнаха и аплодираха отборите и пожелаха успех на състезателите в утрешните стартове. Церемонията по откриване се състоя на амфитеатър Гейзера, където пред гостите бяха представени отборите, участващи в престижното състезание.

"Жителите на Сапарева баня и БФЛА провеждат за трети път такъв голям форум. Така че, мога да уверя всички атлети и гости, че ще се радват на гостоприемството на нашите домакини. Желая успех на всички", каза в речта си министърът на младежта и спорта Красен Кралев.

Гостите бяха приветствани радушно и от кмета на Сапарева баня Калин Гелев. "Искам да ви благодаря и от името на всички жители на Сапарева Баня, че сте тук и ще вземете участие в това Световно първенство. Началото бе дадено преди четвърт век, когато в Сапарева баня бе първото състезание по планинско бягане. Днес, благодарение на всички вас, Световното първенство се провежда тук, в Сапарева Баня и честваме 25 години в това красиво кътче на България", каза пред гостите кметът на общината Калин Гелев.

Президентът на БФЛА Добромир Карамаринов също приветства всички гости и обяви на атлетите, че всичко това се прави заради тях.

"Обявявам световното първенство по планинско бягане в Сапарева баня за открито", заяви Бруно Гозелино, президент на САПБ. След това гостите чуха химна на Сапарева баня, а след него и химна на Република България. Гостите видяха и автентични танци от региона в програмата, подготвена от домакините.