Трикольорите се събудиха от зимния сън с Малта, изтърваха Италия

Националите направиха 2:2 с италианците след автогол и нелепи грешки

Българският национален отбор по футбол започна да се събужда от летаргията и зимния сън, с който беше приспана от скандинавците от Малта, които ни направиха за смях у нас в последния мач от квалификациите за Европейското първенство. България бе на косъм от чудото срещу четирикратния световен шампион Италия. В дебюта на Ивайло Петев начело на „лъвовете“ Попов и компания направиха 2:2 с Италия в мач от петия квалификационен кръг за Евро 2016. „Скуадра Аздзура“ поведе още в 4-ата минута на мача след автогол на Йордан Минев, а след това нашата селекция стигна до пълен обрат след попадения на Ивелин Попов и Илиан Мицански. Гостите стигнаха до точката малко преди края, след точно изпълнение на Едер.

Двубоят се игра при неприятни метеорологични условия. Непрекъснат дъжд тровеше футболистите на двата състава, както и феновете, които бяха решили да подкрепят България на стадиона. Около 10 000 привърженици имаше по трибуните на „Васил Левски“, които не спираха с окуражителните си възгласи „Българи юнаци“. Въоръжени с вяра и оптимизъм, те останаха доволни от поведението на смелата формация на Ивайло Петев, който на направи отличен първи официален мач начело на държавния тим.

Италия започна по-добре срещата. Още след първия съдийски сигнал „адзурите“ спретнаха няколко опасни атаки, а в 4-ата минута излязоха и напред в резултата. Йордан Минев не успя да се намеси правилно и вместо да изчисти една топка от центриране от ляво, той я вкара в собствената си врата за 0:1.

Инкасираният гол мобилизира силите на „трикольорите“, които успяха да организират няколко добри акции. В 8-ата минута Владимир Гаджев центрира от дясно, топката стигна до Мишо Алексанров, който стреля, но ударът му бе слаб, а Марко Верати реагира без проблем. Така с постоянство, България направи още няколко атаки, а в 12-ата минута възпитаниците на Ивайло Петев изравниха. Станислав Манолев тръгна опасно от дясно, след което пусна пас към Ивелин Попов, който с невероятен удар разстреля Салваторе Сиригу за 1:1. Минута след това Илиан Мицански стреля, Мишо Александров опита да отклони, но ударът му бе слаб и така се превърна в лесна плячка на Марко Верати. В 17-ата минута Илиан Мицанския отново бе в центъра на една повече от интересна ситуация пред вратата на Италия. Той направи за смях Андреа Бардзали, отправи отличен удар и се разписа за пълния обрат в мача – 2:1.

Четирикратните световни шампиони отвърнаха в 20-ата минута. При едно опасно центриране на Анонио Кандрева, Чиро Имобиле стреля опасно, а топката като по чудо не се озова в мрежата на Ники Михайлов.

Първия си корнер в мача България изпълни в 27-ата минута. Георги Миланов разигра късо с Владимир Гаджев, той комбинира с Йордан Минев. Последният пусна към Михаил Александров, но той се подхлъзна в решителния момент.

В 36-ата минута Антонио Кандрева извърши нарушение срещу Илиан Мицански. Бе отсъден фаул, а зад топката застана Ивелин Попов. Нападатеят стреля много прецизно, а топката нацели сгобката на вратата на Салваторе Сиригу.

В 38-ата минута Ники Михайлов се намеси в точния момент, пресичайки центриране Кандрева.

С напредването на времето Италия упражни натиск, а малко преди края на първата част невероятно меле се заформи пред наказателното поле на Ники Михайлов. Отбраната на „лъвовете“ се справи чудесно, а преди това имаше и нарушение срещу нашия вратар. Фаулът обаче не бе отсъден.

През втората част динамиката на мача се запази, а родната селекция продължи да брани със самочувствие позициите си на терена.

В 50-ата минута България получи право да изпълни фаул. Георги Миланов изпълни от дясно, топката обаче мина между всички играчи и излезе в аут. След центрирането обаче от дясно, топката бе изчистена.

Десетия си корнер „Скуадра адзура“ изпълни своя 10-и корнер в мача. След центриарнето от дясно обаче топката бе изчистена.

С всяка изминала минута, играчите на Италия се изнервяха все повече, докато играта на България се развиваше като учебник. Футболистите на Ивайло Петев се отнасяха с нужното спокойствие към създадените от противника ситуации. Италия обаче се бе настанила настоятелно в половината на „трикольорите“, а това оказа своя ефект. Малко преди края на редовните 90 минути Едер, който се появи като резерва на терена на мястото на Симеоне Дзадза се разписа за 2:2.

Възпитаниците на Антонио Конте направиха опит в последните секунди и 4-минутното продължение да стигнат и до трите точки, но българите се бранеха отдадено, а и късметът ги подкрепи в някои моменти. Така опитите на Имобиле и Киелине не сполучиха.

Италия и Бъгария си поделиха по точка, а по този начин статуквото в Група Н се запази. Попето и компания запазиха 4-о място с 5 точки, а селекцията от Апенините все още е на 2-о място с 11 пункта.