Параолимпиец "благодари" на Красен Кралев за подигравателни премии от Рио де Жанейро

Състезателят по тенис на маса ще участва в Бразилия, въпреки обидата

Състезателят по тенис на маса Денислав Коджабашев, който ще участва в параолимпийските игри, изрази разочарованието си от определените премии. Той изтъкна, че проблемът не е в парите, а в липсата на уважение. "Уважаеми г-н министър (Красен Кралев), искам да ви благодаря за това, че четири дни преди дългоочакваното пътуване за най-големия форум за нас, параолимпиадата в Бразилия, ни повдигате духа и настроението с обявените от вас подигравателни премии. Обидно е да омаловажавате труда ни. Той не е пет пъти по-малък от този на "здравите" спортисти", написа Коджабашев във Facebook.

Златният медал за параолимпийските игри ще бъде възнаграден от държавата с 50 хил. лева. Това е пет пъти по-малко спрямо обещаната премия за олимпийците. За Пекин 2008 премията за злато беше по 100 000 лева - за олимпийците и за параолимпийците. За Лондон 2012 имаше разминаване в премиите и тогава Комисията по защита от дискриминацията започна разглеждане на случая, за да прецени дали има дискриминация. Впоследствие спортното министерство вдигна премиите за параолимпийците, но не ги изравни с тези на олимпийците.

"Благодаря и затова, че трябваше да почакам осем месеца, за да получа наградата си за сребърния медал от европейското първенство в размер на 3400 евро. Също така благодаря и затова, че бях отлично възнаграден за спечеления златен медал на световните игри в Сочи с премията от 0 лева. Виждам, че ни цените високо за усилията, които полагаме и начина по който представяме България и съм ви безкрайно благодарен", написа спортистът.

Той заяви, че е бил готов да се откаже от участие в Рио 2016, но ще се състезава заради близките си. "Ще дам всичко от себе си, за да зарадвам всички истински българи и да разочаровам вас! И не парите са проблемът! Не оставайте с грешно впечатление. Ако успея да се класирам в платените места, аз ще даря цялата премия, защото парите не са най-важното нещо на този свят, а уважението."

България ще участва със седем спортисти в параолимпийските игри. Освен Коджабашев това са Даниела Тодорова (копие и диск), Иванка Колева (гюле и диск), Радослав Златанов (100 м), Ружди Ружди (гюле и диск), Християн Стоянов (1500 м) и Милена Тодорова (спортна стрелба).