​Възпяха Путин от шоколад, докато руснаци гинат в Сирия

Със статуя в цял ръст сладкари атакуват Книгата на рекордите „Гинес“

Култът към господаря на Кремъл Владимир Путин достигна до нови „естетически“ измерения – възпяха го от шоколад докато руснаци гинат във войната в Сирия.

В Санкт Петербург, сладкари изваяха скулптура в реални размери на руския президент. Това съобщава "Агенция Business News", цитирана от podrobnosti.ua.

Теглото на изваяния от шоколад Путин е около 80 кг., а сладкарите са решили да участват с творението си за Книгата на рекордите „Гинес“.

Скулптурата е Путин ще бъде представена на "Фестивал на шоколада".

"Популярността на нашия президент в света е достигнал високи нива, можем да кажем, че той е един от най-популярните хора в света. Действията ни са аполитични, в тях няма идеология. Просто решихме да направим скулптурата на Путин в пълен размер. Установихме, че нашият президент тежи около 70 кг и е с височина от около 170 cm. Нашата статуя е тежи 77 кг и е с височина е 172 см. В същото време, доколкото знаем, в светът не е правена шоколадова скулптура на светския лидер в този размер. В момента се подготвяме заявление до Книгата на рекордите „Гинес", разказва един от организаторите на фестивала Михаил Любченко.

Интелектуалци в Русия приемат шоколадената идея за доста пошла и по-близка до кича отколкото до изкуството. На Путин обаче подобен род възхваляване се харесват много. Той обича да вижда образа си върху икони като светец, върху етикети с водка, на огромни платна като император или изваян от мрамор като божество. Култа към Путин вече измества възхваляването на предшествениците му Ленин и Сталин. А на руснаците тази „игра“ се харесва.

Превод: Faktor.bg