Орешарски остава в историята с кабинета „Гаф” (обновена)

В БСП са в шок, вместо на гражданите правителството е на олигарсите и приятелите

 

Вече няма никакво съмнение, че бъдещият кабинет на Пламен Орешарски няма да е нито експертен, нито коалиционен, а просто приятелски. До сега много от бившите премиери се прославиха с приятелските кръгове „Орион”, „Олимп”, „Принцовете”, „Съветниците”, „Котараците”, а сега Станишев и Орешарски директно споделиха с приятели мандата на левицата. Така ще останат в историята, ако не с постигане на ясни реформи и подобряване живота на хората, то със съвкупност от гафове с номинирани министри. Те се превърнаха в повод и самият кабинет да бъде наречен саркастично „Гаф”, а на „Позитано” иронично твърдят, че Сергей е направил най-добрият

подарък за Ч.Р.Д. на Бойко

Новият министър на инвестиционното проектиране арх. Калин Тихолов, обявен от сочения за нов премиер Пламен Орешарски, е една от изненадите в кабинета. Чрез фирмата си „Архитектурно строителна асоциация“ бъдещият министър бе автор на общия устройствен план на община Царево, заради който тече наказателна процедура срещу България. Планът предвижда застрояване на хиляди декари по Южното Черноморие между Царево и Малко Търново. Той обаче бе отменен от последна инстанция на Върховния административен съд по жалба на природозащитни организации. 

Името на Тихолов се свърза и с олигарха и оръжеен търговец, и агент на ДС Младен Мутафчийски, с когото имат общ бизнес, и със скандалната групировка СИК. Името на Тихолов нашумя отново в началото на тази година покрай скандала „Дюнигейт“ и далаверите с Цецо-кумецо. Във финансовите среди пък се питат, как бъдещият министър ще декларира пред шефа си офшорните си сметки?

Най-недолюбван за червените е културният министър Петър Стоянович, който е синя калинка, тръгнала от СДС, минала през „Гергьовден” и стигнала до партията Майка. Стоянович обаче се оказа в семеен тандем. Той е имал брак с бъдещата министърка на здравеопазването Таня Андреева. Двамата имат от съвместния си живот дете и са семейни приятели на Орешарски. В подобен конфликт на интереси вероятно ще изпаднат и предпочетеният за военен министър

Ангел Найденов и любимата му Мая Манолова,

с която споделя един юрган, коментират на „Позитано” 20. От седмица червената резачка е и зам. шеф на парламента, а ще трябва да гласува за министерското кресло на интимния си партньор.

Като пълна недомислица се оценява и кандидатурата на проф. Марияна Георгиева, но автоматично се превръща в реалистична щом зад нея стои ДПС . Тя е преподавател по български език (когнитивни и синтактични измерения на езика); общо и сравнително езикознание, доктор по филология. В новото правителство обаче ще действа като министър на младежта и спорта.

В спортната академия студентите са в стрес, след като българичката поема поста. Те се страхуват да не въведат уроци по български език и по синтаксис, както за настоящите олимпийски надежди, така и за бъдещите кандидати от спортните училища. 

Другата калинка в бъдещия кабинет е Искра Михайлова. Тя е номинирана от ДПС за еко министерството, но професионалната й квалификация е свързана с библиографския институт в Лениград. Около Михайлова от години мирише на корупция. Съпругът й Станислав Копаров е бивш шеф на Държавния резерв по време на тройната коалиция. След свалянето му от поста е разследван за източването на резерва. Подсъдим е по две дела за ощетяване на бюджета с десетки милиони. По едно от тях съпроцесник му е прословутият бизнесмен Мирчо Петков-Циганина. 

Необясним за червените динозаври е и фактът, че в следващия кабинет ще има и лица много близки да Бойко Борисов и ГЕРБ. Фаворит сред тях е Цветлин Йовчев. От Борисов той получаваше през последните години щедри постове, но по време на тройната коалиция, когато премиер бе Станишев, демонстративно напусна ДАНС в знак на несъгласие на водената политика от тогавашния шеф на службата Петко Сертов. Йовчев се слави и като човек на кръга „Дражков”.

Другата герберска изненада е спряганият за министър на транспорта и кандидат-кмет за Варна Данаил Папазов. Той е шеф на Пристанището. На поста го сложи ГЕРБ, но се

слави с финансовите си контакти с Бойко Борисов

чрез столичния архитект Петър Диков. Папазов е в тясна връзка и с ДПС, и с олигарха Христо Ковачки.

Бъдещият министър на образованието Анелия Клисарова пък се свързва с близкия на Станишев Борис Гуцанов – Медузата.

Как ще се разследват хората на Борисов и далаверите им, след като в кабинета на Орешарски е пълно с лимонки на герберите, питат се в БСП. Червените апартчици са втресени и от тежките обвързаности на бъдещите министри с родните олигарси. Те са единодушни, че вместо „Орешарски” най-точното име на следващото правителство е „Олигарски”, но това едва ли предвещава дълъг живот на новите обитатели в Министерски съвет.