​Държавна сигурност: Да компрометираме американския президент Рейгън

Резидентите ни в Бон, Брюксел, Виена, Лондон, Лисабон, Мадрид, Ню Йорк, Рим и Паржи включени в мръсния план

Държавна сигурност в лицето на Първо главно управление (ПГУ, разузнаването) на ДС си е поставила през 1981 г. високата и неизпълнима задача да компрометира новоизбрания американски президент Роналд Рейгън, а така също и НАТО и САЩ чрез

серия от активни мероприятия

Това разкрива оперативно писмо (виж в галерия документа, б.р.) от началника на ПГУ ген. Васил Коцев (КОНДОВ, чийто син Бойко Коцев сега е български посланик в Москва) по линията на отдел 08 „Активни мероприятия” (БОЖКОВ) на управлението от 30 януари 1981 г., което desebg.com публикува.

Кодираното писмо е изпратено до резидентурите на ПГУ в Бон, Брюксел, Виена, Лондон, Лисабон, Мадрид, Ню Йорк, Рим и Париж. В него е посочено, че в плана на отдел 08 за 1981 г. са предвидени серия от активни мероприятия, които трябва да бъдат проведени с помощта на резидентурите в Западна Европа и САЩ, като основната задача е работата по главния противник (САЩ), НАТО, отделните страни-членки и техните спецслужби.

Сред активните мероприятия са операция „ХОРИЗОНТ”, насочена към Мадридска среща (1980-1983) на Конференция за сигурност и сътрудничество в Европа; операция „МАНЕЖ” за организиране на съпротива срещу разполагането на ядрени оръжия на САЩ в Западна Европа; активно мероприятие „ТАТУЛ” за разобличаване на дейността на ЦРУ в Европа; активно мероприятие „РАЗРИВ” против намеренията на НАТО за разширяване на сферата на 

влияние в Близкия Изток и други операции

„Да се събират данни, публикации, мнения и оценки, документи за новия президент на САЩ Рейгън и за членовете на неговата администрация, като особено внимание се обръща на всичко онова, което пряко ги компрометира или би могло да се използва като компрометиращи ги факти”, е друго указание в писмото на началника на ПГУ, а срокът на изпълнението му е „постоянен”.

Документът е включен в разширения електронен вариант на сборника „ПГУ-ДС и Варшавският пакт срещу НАТО 1959-1990” на Комисията по досиетата, 2015 г.