​Quo vadis, Ирина – Нюйоркски афери

Медиите лансират фалшива версия за отзоваването на Бокава, за да прикрият шпионски скандал

Кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН продължава да бъде в обществения фокус на България. Първанов и АБВ обявиха война на правителството, ако се стигне до провал. Но премиерът Борисов продължава мълчаливо да отказва официална подкрепа.

Faktor.bg публикува поредица за Ирина Бокова (виж тук Първа, Втора, Трета, Четвърта и Пета част, б.р.), осъществена с помощта на колеги от САЩ и Франция.

ШЕСТА ЧАСТ

Арестът на Пеню Костадинов е приет много тежко от Ирина Бокова. Младата дипломатка, въпреки московската школовка, за първи път се сблъсква с подобна ситуация и едва прикрива отчаянието си. С Пеню са изградили повече от служебни отношения - Ирина го чувства като много близък приятел, съратник и модел за подражание. Тесните служебни контакти - двамата работят по едни и същи задачи - задълбочават доверието между двамата. Ирина е много близка също със съпругата на Костадинов и често посещава техния апартамент, който се намира близо до сградата, където Ирина и повечето от останалите дипломати живеят. Тъй като Костадинов има оперативни задачи, за него е нает апартамент в сграда с луксозни жилища, където живеят главно американци. Така той има повече свобода за придвижване, отколкото, ако живееше в българската сграда заедно с останалите служители на мисията и търговското представителство. Въпреки, че това са били проверени хора, а според бивши дипломати - всички без изключение са вербувани от ДС или съветските служби, тази 10-12 етажна сграда е била своеобразно гето, където клюките са били ежедневие.

Години по-късно, въпреки, че кариерата на Ирина е приела съвсем друга посока - за разлика от Костадинов, тя остава в БСП и

подкрепя линията на Луканов,

добрите чувства и уважението между двамата не се променят. Пеню Костадинов е изоставен от собствената си партия - времената са други и той болезнено изживява предателството на своите. Напуска БСП отвратен от хора като Андрей Луканов, Любен Гоцев и мафиотската и прокапиталистическа линия на преименуваната партия.

"Самите наши управници се продадоха, за да подсигурят себе си и семействата си. Нищо друго не ги интересуваше. Това е обяснението на провалите на всички равнища във всички направления", споделя той за ръководството на БСП след промените. Тогава Костадинов става член на една от комунистическите партии и дори се кандидатира за евро-депутат преди време. В лицето на Пеню Костадинов Ирина е виждала черти от характера на баща си - безкомпромисен комунист, който не е готов да прави алъш-вериш с идеите си и със съвестта си. Съвременници на Георги Боков твърдят, че дори да е убиец, Боков не извършва престъпленията с користни цели, а защото вярва в идеите на Ленин и комунизма. Пеню Костадинов също така никога не е жертвал идеите си според конюнктурата. В няколко интервюта преди две години, разузнавачът категорично заявява, че национализацията например е оправдана и според него - преминала доста интелигентно.

След ареста на Пеню Костадинов през септември 1983 година, българските дипломати, свързани пряко с работата на разузнавача, трябва

да бъдат прибрани в България

За Ирина Бокова това е краят на задграничните командировки. В месеците преди преждевременното и отзоваване от Съединените щати тя работи главно по казуса за дипломатическия имунитет на Пеню Костадинов. Защитата на Костадинов пледира неколкократно във Федералния съд, че българският разузнавач има дипломатически имунитет. Това е спорен казус. Според една от интерпретациите на закона, помощникът на търговското аташе не се ползва с подобен имунитет. Започват дълги съдебни битки. В края на краищата Пеню Костадинов, заедно с още няколко източно-европейски шпиони е разменен с група дисиденти от Съветския съюз на моста Glienicker между Източен и Западен Берлин. Ирина Бокова по онова време вече е отзована в София.

Жълтият печат в България се опита да представи отзоваването на Бокова като резултат от любовната й афера в Ню Йорк с нейния бъдещ втори съпруг Калин Митрев. Със сензационното заглавие: "Съпруг №1 на Ирина Бокова я изловил на калъп в Ню Йорк!", един от множеството сайтове, контролирани от ДПС, публикува статия, която се опитва да преиначи истинската причина за отзоваването на Бокова. Внушават, че името на човека, успял да надзърне в коша с мръсното бельо на Бокови, е Росен Василев. За широката публика у нас той е напълно непознат. Истината е, че е дипломат от кариерата. Служил е в българската мисия в ООН в Ню Йорк от януари 1980-а до напускането си през 1988 г. Оттогава вероятно не се е връщал за постоянно в родината. Защитил е докторат в САЩ и сега преподава политически науки в университета в Кълъмбъс, щата Охайо. Наскоро Василев публикува статия за династията Бокови в авторитетното US списание “Американски наблюдател” /The American Spectator/, факсимиле от която ви предлагаме. Тлъст пасаж от нея е посветен на настоящата шефка на ЮНЕСКО Ирина Бокова и по-специално – на извънбрачните й похождения, станали причина за отзоваването й от Ню Йорк. Скандалът, заради който щерката на видния партиен велможа казва “бай-бай” на Америка, гръмва през 80-те години на миналия век. Малко преди това Бокова е изпратена в Ню Йорк като трети секретар на българската мисия към ООН. Аташирана е основно към Комисията за човешки права."

Изглежда е подсказано на жълтите медии да се създаде друга легенда за отзоваването на Бокова. Рзговаряхме с няколко бивши дипломати, които са били в Ню Йорк по онова време и всички категорично заявяват, че това е

абсолютна лъжа

" Всичко излиза на бял свят една вечер, когато тълпа изумени нюйоркчани стават свидетели на странна случка пред сградата на българската мисия към ООН в Манхатън, пише „Блиц“. "Оказва се, че мъртвопияният съпруг на Ирина Бокова - журналистът Любомир Коларов, който бе шеф на съобщенията при правителството на Жан Виденов, виси от балкона на 11-ия етаж, опитвайки се да скочи на терасата на долния етаж, където по това време Калин живее без вечно болнавата си съпруга и двете си малки дъщери. Очевидно – в опит да сгащи двете “влюбени гълъбчета” в гнездото им”, описва потресаващата случка Росен Василев.

Естествено, от българска страна следва незабавна реакция и въпреки огромните връзки и влияние на бащите на прелюбодейците, те са отзовани позорно в София. Когато екшънът е позабравен, Ирина и Калин, които междувременно тихомълком са се развели със законните си половинки, отново са изтеглени на предната линия."

След промените Ирина Бокова и Пеню Костадинов се срещат само веднъж. Поне ние не намерихме сведения за други срещи. Това става в Стара Загора през 1996 година. Бившият разузнавач е на посещение в града, където е живял и работил преди да бъде назначен в Първо главно управление на ДС, а Ирина Бокова е на предизборно събитие. По онова време тя е кандидат за вице-президент на БСП.

" Quo vadis, Ирина", пита я Костадинов.

"Там където и ти би ме изпратил, бате Пеню", отговаря Бокова.

Снимки в галерия:

1. Скетч на Пеню Костадино от изслушване във федерален съд в Манхатън. Там не се допускат фотографи, а медиите използват художници, които скицират подсъдимите, съдиите, обвинителите.

2.На 11 юни 1985 г. българският шпионин е размен на берлинския мост

3. Младата Ирина

Следва Седма част