​Сменят талоните на автомобилите, заради гръцките глоби на българи

МВР започва смяна на талоните на автомобилите заради глобите, налагани на български шофьори в Гърция и Унгария, съобщи Нова телевизия.

Новите документи ще струват 9 лв. и влизат в сила от март, като старите ще запазят валидността си.

Промяната е във връзка с изискванията към документите на преминаващите пътни превозни средства с българска регистрация през гръцката граница.

Гърция има право да поиска за проверка документа съгласно европейската директива 1999/37/ЕО. Тя е в сила от 2011 година, но санкции се налагат от 17 април. Унгария също изисква от българските шофьори да носят със себе си както малкия, така и големия талон.

Проблемът е, че големият талон не е на разположение на водачите, каращи лизингови автомобили, (той остава в компания лизингодател) и шофиращите служебни коли (талонът е в собственика).

В медиите се появиха съобщения, че български водачи са глобявани с хиляди евро, защото не носят със себе си големия талон при пътуване.

Всички данни от големия талон вече ще са записани и на малкия, но гръцките власти все още могат да настояват за представяне и на големия талон на колата.

"С промяната в малкия талон ще отговорим на изискването на всеки контрол да установи какви технически параметри има по документи, но формално, ако искат да им се предоставят "част едно", на нашите малки талони продължава да пише "част две", обясни Борислав Тодоров, представител на лизингова компания, пред Нова телевизия.