​Внимавайте с откровенията на Цветан Василев - там има двойно дъно

Банкерът е ценен като свидетел срещу мафията, но като част от нея и един от доновете трябва да си получи заслуженото

Босът на КТБ грижливо избягва да развива тези около Доган и още по-малко и изобщо около БСП

Илиян Василев, специално за Faktor.bg

Сигурно е вече, че опалният банкер реши да говори открито, защото няма какво да губи. Или по-точно съзря в процесите в България - резултатите на президентските избори и тенденциите, които трябва да сменят правителството в края на април с ново издание на схемата БСП-ДПС, но този път с някакъв тип подкрепа и от националистите - своя шанс да съхрани живота си, а това което може от репутацията и богатството си.

Бяха казани много неща, предстоят нови дози "истини", но никога не трябва да забравяме контекста на казаното и да изолираме моментите на субективност и потенциални спекулации.

Важно е интервюто да се оценява в контекста на въпросите, които Диков не зададе - дали не иска, не знае или не може е друг въпрос - и най вече на времето в което интервюто се взема и излъчва. Атаката му този път основно е срещу Борисов /напълно заслужена, но не балансирана/ изцяло съвпада с атаката на руските партньори на Цветан Василев - Косарев-Малофеев - срещу българския премиер, по всички канали, включително чрез ТВ Царьград и свързаността им с реализацията на операцията на Кремъл, която в края на месец април у нас трябва да се доразвие "успеха Радев" и на власт да дойдат БСП–ДПС плюс, включително и варианта, за който говори Нинова - гранд коалиция между БСП и ГЕРБ, но при по-силна парламентарна позиция на БСП.

Ако забелязвате, Цветан Василев грижливо

избягва да развива тези около Доган

 и още по-малко и изобщо около БСП. Ключовото изречение - мафията у нас започна с 2009 година - в смисъл цялото зло е функция само и единствено на Борисов може и да се тълкува в смисъл, че разцветът на неговата империя около КТБ, е достигнат по времето на тройната коалиция - но е бил компрометиран и прекъснат при Борисов. Разбира се, не защото сегашния премиер в оставка, е искал да въздаде справедливост, а по думите на Цветан Василев - за да "получи своето".

Факт - при това неоспорим - че апогеят на своето влияние Цветан Василев достига при управлението на тройната коалиция, която в момента реализира стратегията Нинова и търси път към връщане на власт. Цветан Василев не крие своята надежда да се възползва от този процес.

Истината е, че има две групи руски олигарси, които са ангажирани в битките около КТБ и Цветан Василев, като и двете групи се надпреварват коя да заграби повече. Те се опитват да решат спора си, като ангажират различни групи родни политици - едните ангажират "новите власти", другите Борисов и Цацаров, като създават видимост за изключителни противоречия и защита на национални интереси. Истината е, че стратегията на Кремъл разчита на "два коня", които се конкурират за правото да представлява "висшата воля" на Царя.
Схемата на Косарев-Малофеев вече е изпробвана около Ростелеком. Ето цитат от анализ по темата на руски сайт " ясно е, че той /Малофеев/ няма никакво намерение да развива иновационния отрасъл в България и да влага свои пари. Става дума за получаване на пари. Загубата на този най-крупен телекомуникационен актив от страна на България заплашва да прерасне в огромен дипломатически скандал. По-рано плашеха Европа с руската мафия, сега новата страшилка за европейците ще станат "православните бизнесмени".
За нас е изключително важно - и това е българския национален интерес - не само да не позволим разборки между две руски олигархични групировки на наша територия, а да се върнем контрола върху БТК и Виваком.
Цветан Василев грижливо избягва темата с руските енергийни проекти и участието си в тях заедно с Пеевски.
Както винаги съм твърдял - Василев е ценен като свидетел срещу "мафията", но като част от нея и един от "доновете" трябва да си получи заслуженото, макар и след споразумение.
Стратегията на прокуратурата да игнорира Василев се провали тотално - той вече формира значителна част от обществeното мнение и генерира

 протестен вот, който сменя правителства

Въпросът е дали този вот не се използва от стратегията на Кремъл за дестабилизация - през Малофеев и Косарев, които са партньорите на Василев. Именно в телевизията на Малофеев- Царьград - редовно прозвучават основните опорни точки на операцията по изваждането на България от ЕС и НАТО, в която участват и български политици. Ако провокираната от "разкритията" на Цветан Василев енергия се насочи към исканата от тях промяна във властта, като просто предизвикат вълна от неконтролируем гняв, както стана по време на президентските избори, значи са спечелили и Цветан Василев е свършил своята работа. Ако недоволството на хора и разкритията изчистят авгиевите обори на българския преход, без да дават индулгенция да когото и да било, като доведат на власт прореформистки сили, а не до поредния цикъл от битки между политическите и бизнес олигарси - наши и руски и до ново издание на тройна или не дай боже до гранд коалиция, то откровенията на банкера за политиците могат да свършат добра работа.
Борисов има само един полезен ход - да започне да говори и да действа радикално - за да балансира недоисказаното и неизговореното от Цветан Василев. Това едва ли е възможно, ако познаваме характера му, но не бива да се изключва. Колкото и да не му се иска трябва да промени рязко стратегията си и да се подготви за план Б - да не бъде следващ премиер - защото генерира негативен вот, който блокира управлението.
Прореформиските сили трябва да разберат горчивата истина - те са раздробени, фрагментирани и трудно могат да се фокусират и обединят около главната цел - реформите и не могат да използват протестния вот, който е овладян от Марешки и националистите. Вероятността от нов проект, особено започнат от позната партийна платформа, е нулева. Който е да нов проект, дори успешния, ще изисква време и няма да се случи по познатите 

технологии за партийно строителство

Следователно за добро или зло трябва да се разчита на това, което ГЕРБ може да произведе като присъствие и влияние в следващия Парламент. Стратегията на някои десни лидери - да се разруши ГЕРБ на всяка цена - играе точно в полето на стратезите на Кремъл.

Ако имаме и "другата истина" на това, което Цветан Василев излага, ще получим цялата картина и ще спечелим от разборките в мафията.

Ако Борисов се разговори за това, което знае за периода на тройната коалиция, за кабинета Орешарски и натиска на руснаците - може да обърне тенденциите, макар и частично, но достатъчно за да остане най-голямата партия и да влияе върху процесите. Но трябва да наруши комфорта си и особено да засегне "доновете" в БСП и ДПС, които Цветан Василев удобно пропуска.

А това вече е трудна работа.

Като общество имаме нужда от цялата истина, а не от отделни части от пъзела, удобни за отделните групировки.
Тъй като в Русия и в Кремъл предстоят пикове на политическа сеизмика, върху която не можем да влияем, Ако не от друго, от инстинкт за самосъхранение, трябва да се дистанцираме от процесите там и да не позволяваме на проводници на влияние на различните групировки там, да дестабилизират вътрешния ни политически процеси.
Иначе вместо да бъдем от страната на Истината и да търсим възмездие, ще ни манипулират и превърнат в съучастници на чужди битки, които плащаме със свои пари.
Но внимавайте с откровенията на Цветан Василев - те имат двойно дъно.