​Chatham House: Минират демокрацията в Източна Европа с руски агенти на влияние

Хибридната война на Кремъл манипулира и събира под „руското крило“ чрез славянската култура, и християнските традиции

Международният аналитичен център Chatham House публикува изследване за методите на хибридната война на Русия. Партии, неправителствени организации, пропаганда, заинтересовани групи – това са част от „субектите“, към които трябва да се проявява критично внимание, за да не попадне обществото под влиянието на руската хибридна война и влияние.

От изследването на методите за постигане на руските интереси, става ясно, че Кремъл, въпреки неблагоприятното икономическо състояние, в което се намира, не прекратява 

агресивните си действия спрямо Запада

Анализаторите отбелязват, че през 2015 година разходите за армията са нарастнали с 30%, докато във всички други бюджетни сфери има съкращаване на разходите. Русия, както преди, ще се стреми да разширява своето влияние чрез постоянно финансиране на проруските структури в чужбина. 

Москва ще продължава да изгражда за себе си образа на „световен и регионален донор“ и ще укрепва позициите си на външнополитическата арена, като ще представя това като хуманитарна помощ. Именно на това трябва да обърне внимание обществеността в страните, където се получава тази „помощ“, за да избегне впоследствие въвеждането на антируски санкции.

Кремъл ще продължи, както и досега, да акцентира на славянската култура, наследство и християнски традиции, чрез които ще се опита да формира идентичност, която да обединява множество хора под „руското крило“.

От друга страна Русия все така интензивно ще атакува европейските ценности, ще се опитва да 

задълбочава антизападните настроения

и ще поддържа евроскептичните партии и организации. Всичко това се прави с цел дестабилизацията на Европейския съюз. Вероятно, ще бъдат направени козметични промени в редица проруски организации, които след това ще работят по-скоро като евроазиатски, отколкото като руски агенти на влияние.

Своите методи Путин изпробва в Украйна, а сега, според проучването на Chatham House, няма никакви гаранции, че няма да ги използва и в други страни от Източна Европа, където живеят много рускоговорящи. Например, в Молдова, Естония и Латвия.

Но събитията в Украйна показаха, че с експанзията на Путин може да се воюва с легални средства. Например, Съвета по национална сигурност на Украйна въведе санкции срещу 12 руски, казашки и религиозни организации, които действат с подкрепата и издръжка от Русия.
На тази хибридна война може да се противопоставим, но за това е нужно отначало тя да бъде разбрана.

Медиите в Западна и Източна Европа трябва да осъзнаят, че коментаторитие, свързани с групите, споменати по-горе, не винаги са „независими“ експерти, за каквито се представят. Руските медии трябва да бъдат внимателно наблюдавани дали спазват законите на страната, в която се намират техните кореспонденти или се излъчват и разпространяват техните продукти, а в случай на нарушения да им бъдат 

налагани санкции

Трябва да бъде следена работата на руските организации, а страните, намиращи се в географска близост до Русия трябва да проведат реформа на гражданските служби за сигурност.

От друга страна западните демократични организации и институции трябва да контролират влиянието на проруските организации. Те трябва да умеят да разпознават пропагандата и руските заинтересовани групи, а също така и да ги сравняват.

Подобна мащабна западна стратегия, заедно с усилията на националните правителства, гражданското общество и независимите медии ще сумеят да защитят демокрацията, да укрепят отвореното общество и да осигурят европейско бъдеще на страните от новите демокрации.

Превод: Faktor.bg