Касим Дал и Румен Христов сгодяват СДС с ГЕРБ

Сътресенията и разместването на пластовете в десницата продължават с пълна сила. След като бившият лидер на СДС Мартин Димитров беше гилотиниран от колегите си, все още не се знае кой ще е новият водач на формацията до 8-ми юни, когато са вътрешнопартийните избори.

Соченият за фаворит и бивш кандидат-президент Румен Христов заяви на пресконференция, че единственият път за успех на СДС на изборите догодина е съюз с ГЕРБ.

Връзката между сините и управляващите, според източници на Faktor.bg, е отцепникът от ДПС Касим Дал. СДС и неродената партия на бившите депутати от ДПС Касим Дал и Корман Исмаилов преди месец започнаха тайно предизборна коалиция. „Ние сме най-желаният партньор в център дясно", коментира Исмаилов преди две седмици.

До изборите догодина ще се правят всякакви комбинации. Политиците тестват положението кой с кого може да играе преди и след изборите, за да се изчислят евентуалните коалиции. Запознати твърдят, че се умува проект, наречен работно СДС+. В него можели да се включат освен "Раковски" 134, земеделците на Петя Ставрева и зараждащата се партията на Дал и Исмаилов. Според изчисленията на някои сини функционери СДС+ може да вкара 20 депутати, като Дал щял да гарантира шест мандата. Не е изключено към формацията да се присъедини и ЕНП на Мария Капон, с която Дал се яви на местния вот и са се разбрали за дългосрочно партньорство. В същото време пред репортер на Faktor.bg лидерът на ЕНП Мария Капон обяви, че се водят преговори за дясно-центристка коалиция. Малко преди това пък пред БНР Олимпи Кътев от НДСВ покани СДС за същата коалиция, в която включи Касим Дал, ВМРО-НИЕ и земеделците на Пинчев.

Пинчев също не отрече, че се водят подобни преговори. Дал, заедно с Корман Исмаилов от групата на „Сивите вълци”, напуснали Доган преди изборите, нееднократно показаха близостта си с герберите. По време на местния вот той подкреби хората на Борисов в смесените райони. Румен Христов също бе свързван с ДПС и конкретно с кръга около Касим Дал. Независимият депутат пък още по времето на Иван Костов поддържаше близки отношения с десницата. Като общински съветник от СДС преди разцеплението й, например, Красимир Русев от Търговище разказа за постоянните срещи между „сивия вълк” и Димитър Абаджиев от партията на „сините” в града. „Абаджиев и Дал идваха и се месеха в делата на СДС през 1999-2000 г. Именно затова много хора напуснахме местната организация, тъй като още тогава се мътеха водите в партията”, коментира Русев. След многобройните разцепления в десницата, тя отново е разделена на два фронта.

От едната страна стоят хората, които подкрепят Румен Христов – от другата съмишлениците на Надежда Нейнски. В партията упорито се твърди, че евродепутатката и бивш външен министър твърдо е решила да си скъса партийната книжка и да пристане на Иван Костов в ДСБ. Нейнски бе изпреварена от бившия плевенски кмет Найден Зеленогорски, който избра да се включи в новия проект на Меглена Кунева, прераснал в партия – „България на гражданите” миналата седмица. Депутати в парламента коментират, че коалиционното инженерство вече е започнало и се правят шахматни схеми за надиграване на противника. Все още не е ясна позицията на Меглена Кунева. Тя е категорична засега, че няма да се включва в коалиции преди изборите.

Ахмед Доган, който е пазен от всички като сокол в клетка в сараите си от всички партии, също не обелва дума какви са намеренията му. След като бяха основни действащи сили по време на прехода, е парадоксално, че съдбата на БСП и на бившия премиер Костов е поставена на карта. На първото заседание на конгреса в столетницата тази година Георги Първанов отказа да се състезава. Червени анализатори обаче коментират, че това е било „опипване на почвата” и тренировка за втория рунд срещу Сергей Станишев, с когото вероятно ще се сблъскат отново още тази година през есента в рамките на същия конгрес. Докато в партията на Иван Костов не страдат от подобни проблеми, се питат прави ли са социолозите и дали ще се случи чудото да влязат в следващия парламент.

{fcomment}