​Русия е пред брутална катастрофа, ще потъне ли с нея и сателитът й България?

Отново сме пред дълъг ледников период, единственият ни шанс са западните съюзници

Петър Бояджиев, Франция

Преди четвърт век, Съветската империя официално призна своя банкрут и се сви в границите на Руската федерация. Навсякъде, където беше се настанила, остави огромни помийни ями. Разбити икономики, провален урбанизъм, унищожени духовни ценности, незаменени с нищо. Деструктирани общества. Докато в рамките на доктрината „Брежнев“ империята претендираше десетилетия да господства над територии и народи, изведнъж обяви доктрината „Горбачов“. Призна банкрута си и остави всеки да се спасява поединично. Остави, но само привидно, тази империя беше създала в подвластните си територии, каквато беше и България, армии от обучени криминални престъпници, чиито роля десетилетия, беше, да държат в подчинение народите, населяващи завладените от Империята на злото територии. Тези армии, не можеха да създават богатство, чрез което да има прогрес в 

подвластните територии

България, като една от най-свързаните със Съветският съюз, се оказа в най-неблагоприятно положение, което днес се вижда и с просто око. Най-изостаналата и най-бедна страна в границите на ЕС.

Дали тази преживяна, катастрофа преди четвърт век, послужи за пример на управляващите страната ? Дали бяха направени нужните изводи и дали бяха извършени корекциите, които да гарантират по-добро бъдеще на младите българи ? Отговорите на тези въпроси стават много актуални, в перспективата на приближаването на Русия, към нова мащабна катастрофа.

Отговорът на тeзи въпроси е по-скоро „не“. Да, има корекции, извършени по силата на принудата. България членува в ЕС и НАТО. Но в базата на отношенията си с Русия и българите - виновници за преживяната Трета национална катастрофа, корекциите не съществуват.

Вече 25 години повтарям една проста истина. Никой, никога и никъде по света не може да коригира, грешката си без да я признае и осъзнае. Е, в България вече четвърт век се прилага държавна политика на отказ от това признание и бягство от истината. Това може да коства твърде скъпо на страната и да се прибави към вече платената висока цена, част от която е, че близо 3 милиона българи си търсят щастието далеч от родните огнища.

Приближаващата катастрофа в Русия, 

застига България като едно полукопие на руската държава. Във всеки случай, лостовете на политическата и икономическа власт са под контрола на проруски ориентирани българи и групи. Структурата на българската икономика е олигархична, което е в рязък контраст с икономическите практики в другите европейски страни. Правовата държава не беше създадена в родината ни. Тоест, правовият ред и на изпълнителната и на правораздавателната система е на светлини години разстояние от практиките в другите европейски страни. Накратко, всичко в България беше в перспективата на едно партньорско отношение между западния свят и Русия. Изведнъж тази перспектива започна да потъва бързо в пясъците на илюзиите. Нереформираната Русия, попаднала под тоталният контрол на манията на специалистите от тайните служби, с невероятна скорост тръгна към бездната. Има една златно правило: тайните служби са да служат на политиците, които вземат решенията. Винаги когато са се сменяли ролите, винаги се е стигало да катастрофи.

Днес Европа, а и светът са пред нови големи предизвикателства, които са свързани и с големи размествания на пластовете в международните отношения, икономическите и финансови връзки. Намираме се в самото начало на този процес. От север на юг, минавайки през Украйна и Румъния се оформя сериозен фронт за защита срещу евентуална руска агресия. Тези страни, включително дори и Беларус, се еманципират много бързо в отношенията си с Русия. Каквото и да се случи в Русия, ледът, който започна да стяга, само ще расте и логиката на историята ни казва, че става дума за дълъг ледников период. Енергийният сектор преживява една от най-сериозните си промени от последните години. Влизането на Иран в тази сфера е вече в началото си. Влизането на САЩ вече е факт. България е кораб без компас. Опряла се е на старите произведени по времето на комунизма виждания, схеми и визии. Грешната кадрова политика ще се усеща все по осезателно. Съвсем пресният случай с посланика ни в Москва Бойко Коцев е показателен за батака, в който се намират държавните дела. Да се стигне до там, че един дипломат да нарече „патологична“ официалната позиция на страната си, в чието формиране е участвал и министър-председателят и президентът, посочили го за посланик - е просто скандално и обидно за българите. Но въпросът не е само морален, защо синът на шеф на ДС е предпочетен да представя страната ни в Русия, пред толкова млади и образовани българи, които работят по света? Въпросът опира да една проста дума – ВЪЗПИТАНИЕ. Проста, но много важна. Министерството което във Франция се занимава с образованието, се нарича министерство на възпитанието. Говори ли ви нещо това?Десетилетия в България възпитанието в комунистически дух беше държавна политика. Кой може да вярва, че промяната може да се случи ей така от само себе си? Какво направи държавата, през последните 25 години за да започне подрастващото поколение в България да получава възпитание в посока на правовото общество?

Едно друго министерство, което раздава правосъдие във Франция се нарича министерство на справедливостта. А в България по-малко от 10 процента от населението вярва в справедливостта на съда. Това по всички критерии се нарича деструктирано общество, изправено пред катастрофа. И вероятността тя да бъде избегната е много малка. Най-малко политиката на щрауса може да е полезна в този момент.

Готова ли е България да посрещне предизвикателствата 

от една поредна катастрофа в Русия? Дълбоко се съмнявам. Единственият шанс е западните съюзници под заплахата от втора миграционна вълна, този път откъм север да помогнат на Русия да избегне бруталната катастрофа. Но дали и те, биха успели, остава въпрос с неопределен отговор. Балтийските страни вече започват да строят стени по границата си с Русия. И за тези, които познават европейската история е ясно, че това е само началото на един процес, за чиито край можем да предполагаме с различни версии.

Четвърт век се оказа загубено за България време. Тя не успя да се освободи от 100% енергийна зависимост от Русия. Да приложи нормите на европейските критерии за правова държава на своята територия, с което да се интегрира пълноценно в европейското пространство. Знам, че за слугите на Русия в България предстоят сериозни неприятности, меко казано. А и те го чувстват май по-добре и от нас. Но какво ни топли, след като високата цена за тези загубени години ще платят точно тези българи, чиято единствена отговорност е, че са мълчали и са се спотайвали.