Марков: Костинбродската афера ще остане най-подлият политически акт в най-новата ни история

Избирателите наказаха всички партии, които в един хор искаха да няма ГЕРБ

ГЕРБ като прощава, да не забравя, апелира конституционният съдия

„Вчера се спука така нареченият балон "Костинброд". Единственият принесен в жертва главен секретар на Министерския съвет Росен Желязков беше оправдан справедливо и съответният прокурор достойно отказа повече да се занимава с казуса“, коментира специално за ….конституционният съдия Георги Марков.

По думите му Костинбродската афера ще остане в 25-годишната демократична история на България като най-подлият политически акт, същевременно извършен в пълно нарушение на Член 37 от Конституцията, според който свободата на съвестта и на мисълта са неприкосновени.

„В предизборния ден тогава се правеха внушения за държавен преврат, отлагане на изборите и вкарване в затвора на лидерите на ГЕРБ. Правото на политически избор и на свободно формиране на политическата воля е основно право на гражданите, който съгласно чл. 57, ал.1 на Конституцията е неотменимо. Нарушено беше и решение на Конституционния съд, което е в този смисъл.

Всъщност Констинбродската афера започна още през ранната пролет на 2013 година с така наречените протести, като за център на метежа беше избран Варна, градът, в който след това в рамките на година и половина ГЕРБ три пъти спечели изборите - кметски, европейски и парламентарни. И тази афера завърши със серията политически дела срещу Цветан Цветанов, с взаимноизключващи се обвинения - хем че е подслушвал, хем че не е подслушвал, изтъкна още съдията.

„На един от форумите на ГЕРБ в препълнената зала "Армеец" казах по повод на Констинброд, че ГЕРБ не е обвиняем, а обвинител, и всъщност бяха осъдени тези, които проведоха Констинбродската афера - това бяха основно ДПС, БСП и всички останали партии, които в един хор искаха да го няма ГЕРБ, да го няма Цветанов. Те бяха осъдени два пъти - и на евроизборите, и на парламентарните, като на последните парламентарни избори социалистическата партия в петте големи града беше свалена под 15 процента.

Аз се надявам ГЕРБ, който прояви голямо великодушие и в името на България, за да има някаква стабилност в страната, даде власт на хора, които активно участваха в Костинбродската афера, никога няма да забрави това. Защото властта може да промени козината на тия хора, но нрава им - никога.

Пожелавам на партия ГЕРБ на 10 юни, когато се навършват 25 години от първите демократични избори в България, да залепи на вратата на останалите парламентарни групи, които тогава направиха коалицията "Анти-ГЕРБ", Член 37 от Конституцията, за да го научат наизуст. Надявам се, че ТВ7, която в момента е в бедствено положение, ще направи в същия ден едно извинение към българските граждани, като пусне на запис това, което направи в предизборния ден тогава“, заяви още Марков.