Да пуснеш българите да помагат на украинците означава да убиваш славяни с ръцете на славяни

Болгария ще бъде там, където е нужно на НАТО

Никой не подбутват Германия да се бие против руснаците, защото имат лош опит от миналото...

Владимир Добринин, Vzgliad.ru

На 21 януари генсекът на НАТО Йенс Столтенберг, разглеждайки забележителностите на София особено харесал сградата на българското министерство на отбраната. Изкушението да го посети било голямо, а желанието да се противопостави на изкушението-никакво.

И веднага, след като Йенс си тръгнал, в българското министерство на отбраната започнала суетня. Рязко нараствало натоварването на пощата и куриерската служба: по градове и села плъзнали повиквателни. На журналистите, които веднага започнали да правят предположения, че „това е война” им пробутаха лесносмилаемото, както се струвало на военните началници, обяснение:демек, нищо особено, рутинна проверка на мъжкото население в мобилизационна възраст, нищо особено, всички правят така.

Какво правят всички - никой не се e хвърлил да уточнява, предпочетоха да се поровят в собствената си история, която показва, че за последен път до този момент нещо подобно на проверка за „наличие на населението на мястото на регистрацията му” е провеждана през 1989 година.

Тоест, четвърт век мъжете, способни да държат оръжие и годните за строева служба жени (в българската армия има място и за тях) никого не са интересували и ето ти изведнъж…

Една малка фраза на Йенс Столтенберг, произнесена в интервю за български вестник в навечерието на визитата, не може да е била просто изпусната и да бъде приравнена към преразказването на слухове от старците пред кръчмата.

„НАТО ще бъде там, където е нужно на България”.

Звучи успокоително-надеждно, нали така? Но... Безплатно сиренце има само в капана, и точно него Столтенберг поставя на масата веднага след демонстрацията на сиренцето: „И аз съм убеден, че България ще бъде там, където е нужно на НАТО”.

Всяка случайност е проявление на закономерност, казват философите. Дори и да искаме да ги опровергаем, фактите няма да ни позволят. Натовският генсек, практически без да направи пауза за смилане на посланието, тутакси заявява и за необходимостта от ускоряване на развитието на българските ВМС, по причина на „агресивното поведение на непредсказуемата Русия, откъснала Крим от Украйна”.

И веднага внася своята лепта в реализацията на това ускоряване, съобщавайки, че Североатлантическият блок, в общи линии, вече е решил всичко вместо българите, и те ще бъдат ощастливени: на територията на тяхната държава ще се появи нова база, която при необходимост ще стане команден център на военно-морски операции при

„заплаха от Изток”

Идеята Варна да бъде превърната от курорт във военноморска база не се хареса на всички. За което и представителите на левите партии веднага информираха обществото.

Да успокоява общественото мнение се наложи на министъра на отбраната Николай Ненчев, който се появи по телевизията и съобщи, че „всичко това са слухове, лъжи и провокации, които са изгодни на някого”.

И всъщност, по думите му, България и да воюва не може и няма с какво, защото МиГ-овете й не могат да летят и подлежат на ремонт. Най-вече в Русия.

След тези думи на Ненчев Русия трябваше да си отдъхне и да получи удоволствие: та кой дава на врага самолетите си за ремонт?

Тук обаче, министърът на отбраната беше подведен от министъра на външните работи Даниел Митов, който несръчно включи фразата: „Мобилизационият преглед на българската войска не е прецедент, той се провежда постоянно. Сега става ясна голямата лъжа, че се готвим за война. Няма пряка заплаха за участие във война, но ние сме длъжни да сме готови”.

Прозвучалата сентенция не убеди журналистите и вестниците се изпъстриха с въпроси, може ли да съществува „опосредствана”, „непряка” или „завоалирана” заплаха за война.

Ефектна тлъста точка на възникналата шумотевица, за това води ли се подготовка за мобилизация, постави 

писмото на редника от запаса

Добри Божилов, който написа писмо до министъра, в което открито заявява, че не иска и няма да воюва с Русия и дори признава, че ако „му дадат автомат може да отиде с него пред българския парламент”.

Да наречем случаен изборът на България в качеството и на възможен помощник на украинските войски при провеждането на наказателни акции - просто не ми се обръща езикът.

Главите, вземащи решения в НАТО (да не се бъркат с официалните персони, които казват нещо си в камерите и микрофоните) едва ли са мозъчно ощетени и умеят да представят многоходовите си комбинации във вида на някакви моментни решения.

Диаспора на българите на украинска територия не е сред най-малките, а към кого е ориентирана красноречиво показаха президентските избори, когато влиятелни персони от български произход, които преди бяха в Партията на регионите на Янукович, изведнъж дружно се преориентираха към Петро Порошенко.

Самият той, между другото, е роден в неофициалната столица на българите в Украйна– Богорада. (авторът бърка името на Болград, където наистина е роден Порошенко, бел. ред.)

Армията на Украйна показа достатъчно за тази една година. Толкова, че да няма никакви илюзии по отношение на скорошна победа над въстаналите. Нещо повече, съществува увереност, а значи и реална опасност за тези, които финансираха Майдана, че в тази война ще победят опълченците.

Не е и факт, разбира се, че българите направо ще пометат източния противник от позициите му, но…Ако не можеш да унищожиш, тогава оглави. Да разтурят Украйна натовците вече успяха.

Но, както е известно, не е лошо това, че е умряла твоята крава, а че кравата на съседа е още жива. Русия продължава да съществува и при това не се е огънала.

Да пуснеш българите в качеството им на помагачи на украинците това означава 

да убиваш славяни с ръцете на славяни

Е, ако в крайна сметка не се разсипе Русия, тогава на ред са поляците.

А че България също ще е разсипана…е, какво, изкуството изисква жертви. Военното-още по-големи. Все пак не подбутват Германия да се бие против руснаците, защото имат лош опит от миналото...

А кое е главното?

Главното е, че ние сме непричом, както казваха двете кикимори в старата приказка. Евросъюзът, САЩ – те нямат нищо общо. Това са си вътрешнославянски разправии. Самите руснаци казват: Не можеш да проумееш Русия с разума си. Е, и останалите славяни също.

Превод: Анелия Димитрова, Faktor.bg

Б.Р. Публикуваме статията, защото е показателна за манипулативната пропаганда на руските медии към България и ангажиментите ни към НАТО.