Духовник: ​Акцията на ДАНС е грешка, ромите в Пазарджик са изхвърлени в канализацията

Проблемът в кв. „Изток“ не е религиозен, а социален, казва пред Faktor.bg бившият мюфтия на София Али Хайредим

Акцията на ДАНС в джамията в Пазарджик е изключително нескопосана. Чрез демонстрация на сила проблеми не се решават, създават се трапове, повдига се напрежението, засилва се недоверието, а медийната машина работи с пълна сила. Така Али Хайредим, бивш мюфтия на Смолян и София и председател на съюза на мюсюлманите в България окачестви пред Faktor.bg проведената тази сутрин шумна операция в ромския кв. „Изток“.

Политиците използват подобни ситуации за печелене на дивиденти. Не вярвам проблемът да се реши чрез сила, арести и медиен шум. Предишната акция в тази махала я разпореди Йовчев, а сега Писанчев, действията им са политически повлияни. Можеше да се търси разрешаване на проблемите без да се вдига шум. Просто да привикат Муса и хората му, да снемат обясненията им и без нагнетяване на напрежение да се търси изход. Изпълнена по този начин акцията е безотговорно поведението. В Пазарджик мюсюлманите, които са обект на атака са от ромски произход и проблемът там изобщо не е на религиозна основа. Има някакви религиозни мотиви, но проблемът основно е социален. Тези хора са оставени в канализацията на страната. Те са прогонени от обществото и търсят да намерят себе си, искат държавата да ги види, коментира духовникът.

Според него случващото се в България е повлияно от глобалния конфликт и приповдигнатото противопоставяне между Изтока и Запада.

От едната страна е Ислямска държава и подобните на нея, които улавят емоционалните мюсюлмани, които си мислят, че познават религията, а от друга страна срещу исляма ежедневно се излива в цял свят една огромна агресия. Има и основателни критики, но неоснователните провокират. От друга страна западните правителства, а не народите използват историческото минало. Преди години шефът на НАТО обяви, че Студената война е приключила и са се отървали от един противник, но вече се е появил нов – ислямът. Подобни непримерни позиции, от правителства и политически лидери увличат емоцията на западния човек и виждаме как нещата стигнаха до този силен контраст. Това се прехвърли и в България.

От една страна са незапознати с религията мюсюлмани, чисти, искрени и вярващи, но непросветени. Аз не вярвам, че в Пазарджик става дума за нещо организирано, а камо ли за структури на Ислямска държава. Пресилени са обвиненията и срещу Ахмед Муса, но когато става дума за вярата на хората трябва да се действа деликатно, предупреждава духовникът.