​Парола: Народе????

Тайната история на България в тефтерчета: от Левски до Ф. З.

Нас да ни разселят из Европа, а България да оставим на прииждащите сирийци?

Крум Благов, специално за Faktor.bg

Миналата седмица тефтерчето на Филип Златанов се превърна в тема № 1. То измести от центъра на вниманието даже отдавна чаканото изплащане на влоговете в КТБ и обсъждането на бюджета. Графологът Стефан Бенчев, от чиято кола изчезнало, даде повече интервюта от премиера, а политиците взаимно се обвиняваха за кражбата. С една дума, тефтерчето на бившия председател на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) стана историческо.

Това е наша вековна традиция. Историята и битът ни са осеяни от тефтери – на Левски, на Ботев, тефтерчето с вересиите, което от турското робство до днес поддържа почти всеки малък магазин… Тя и самата дума е турска, българската е бележник, но по онова време не е била измислена. Фактът, че наричат бележника на Ф. З. тефтерче, само подчертава историческия му характер. Жалко, че този интересен документ, престоял в прокуратурата и съда повече от година, не е бил копиран, та сега разполагаме само с няколко страници от него. Той имаше всички предпоставки

да стане бестселър

Преди десетина години вестникът, в който работех, издаде фототипно копие на тефтерчето на Левски. Спомням си, че лично ходих в Националната библиотека да го преснимаме. Отпечатахме го в тираж близо сто хиляди и пак не стигна. Колко тефтерчета трябваше да запазя за близки и приятели, които ми се обадиха! Българинът още живее с рефлексите от миналото – че ценната стока се продава само под тезгяха. Но пък е хубаво, че иска да притежава такава реликва. Може даже да не я разтвори, но държи да я има.

Който е прочел тефтерчето на Левски знае, че то е пълно предимно със сметки – дадени два гроша за това, една лира за онова… Апостола си е водил счетоводство за комитетските пари, които са му били дадени, и е записвал всяка дреболия, която е купувал за себе си. Защото професионалният революционер, също като политиците, е на народна издръжка и би трябвало да се отчита. И само тук-там блясва по някоя афористична фраза, разкриваща мислите на Васил Левски. Например думата „Народе“, придружена с четири въпросителни.

Над този запис са си блъскали главата много учени, посветени са му изследвания и публицистични есета. Какво ли е искал да попита Апостола българите? „Народе, искаш ли да си свободен????“ Или: „Народе, ще можеш ли да се справиш със собствена държава????“ Никога няма да узнаем. Всеки е свободен да прави предположения.

А какво пише в тефтерчето на Филип Златанов? Инициали на политици, които са му нареждали как да реши този или онзи казус. Парламентът му посвети цяла дискусия. От опозицията намекват, че от ГЕРБ са организирали кражбата, за да прикрият следи от нередности в предишното си управление. Мнозинството пък го нарече аферата „Костинброд 2“ – сега никога нямало да може да докаже невинността си.

Дали Б. Б. е Бойко Борисов?

Ц. Ц. Цецка Цачева ли е, или Цветан Цветанов? Такива бяха споровете.

Пък аз се питам – това ли е главното? По-различно ли беше, когато ни управляваха С. С. и Г. П.? Същото, само щяхме да гадаем дали зад инициалите Г. П. се крие Пирински или Първанов… Тефтерчето на Ф. З. само доказва това, което много от нас подозират – че държавните органи работят само по заповед отгоре или срещу заплащане, че за техни ръководители се назначават послушни хора с ограничен интелект. (Само глупак ще си записва политическите поръчки така, че да може да ги дешифрира всеки.) КЗК се състои от няколко члена, излъчени от различни партии – значи между тях по някои въпроси има таен сговор! Къде другаде има държава, в която веществените доказателства се пазят в колата на вещото лице, и какъв е тоя съдебен експерт, дето е работил в Държавна сигурност?

Той сега се оправдава, че не е бил агент. Вярно е. Знаете ли какво правеха щатните графолози в ДС? Сравняваха почерците от ръкописните позиви срещу властта с други документи – молби, заявления и т. н., – написани от заподозрените лица. Благодарение на такива като Бенчев много недоволни от режима са се озовали в затвора… Но съвестта му е чиста – не ги е арестувал лично. Открай време у нас се смята, че да предадеш някого е човешко. Особено ако за това ти плащат. И предателят на Левски не е бил преследван.

Не е ли парадокс, че парламентът заседава за тефтерчето на Златанов, а не за тефтерчето на Апостола? Те са тясно свързани. Предлагам дискусията да се нарече: „Отчет на парламента, правителството и президента за изпълнението на заветите на Васил Левски“. Той ни е завещал идеала „чиста и свята република“. Ако отчетът е честен, трябва да признаем, че за 140 години е изпълнена само една трета от задачата. Имаме република, но тя не е свята, а както личи от тефтерчето на Ф. З, дори не е чиста. В нея законите не са над всички, а някъде по средата на обществените слоеве. Масово се търгува с влияние, а индулгенциите за опрощаване на 

греховете се продават под формата на оправдателни присъди

Такава ни е държавата, както обичаме да повтаряме ние. Само че защо е такава? Заради политиците ли? Май не, защото редуваме управниците, а нещата се повтарят. Изредиха ни се комунисти, социалисти, демократи, цар, генерал – и все тая. Колко пъти се смениха политическите елити през последните 25 години? Веднъж – през 1990 г., втори път – при връщането на Симеон Сакскобургготски, трети – с идването на Борисов на власт. На вота през 2009 г. само един от избраните депутати на ГЕРБ беше участвал в парламента и преди. А те бяха почти половината…

Дали пък не трябва да сменят нас? Да ни разселят на малки групи из Европа, за да не заразим туземците с нашите нрави, а България да оставим на прииждащите сирийци? Или да се променим ние? Да не стоим пред телевизорите, за да слушаме глупостите на депутатите за тефтерчето и да им гледаме сеира…

Сеир впрочем също е турска дума. Много неща в нас са останали от времето, когато сме били рая. И не само в речника ни, братя българи!

Народе????