​Агент на ДС и крадец от държавата поведе „Ние гражданите” в битка за КТБ

Ще се сложи ли край на пирамидата „Договорен преход” или ще се опитаме да се предоговорим отново

Петър Бояджиев, Франция

След логичното решение на българския парламент да не се намесва в дейността на БНБ и очакваното обявяване в несъстоятелност на КТБ, в българското медийно пространство се появи някаква НПО, наречено "Ние гражданите". Оказа се, че е в процес на регистрация, а негов председател е г-жа Вера Христова Ахудова. Въпросната дама започна да се изживява като пророк и обяви най-черния сценарий за българската икономика, като следствие от обявяването на КТБ в несъстоятелност и фалит.

Оттеглил съм се през последните 10-15 години от общественият живот в България и затова в началото името на тази г-жа не ми говореше нищо. Но след като се появиха някои публикации бях изненадан, че въпросната персона е всъщност

стар играч от годините на прехода, 

но в ново качество и обществена роля.

Вера Христова ми е известна от 1994,1995,1996 години. Тогава тя беше зам.-министър на промишлеността в правителството на Жан Виденов. Министър беше Климент Вучев, с когото бях в приятелски отношения. Запознат съм с действията на въпросната защитничка на КТБ и мога без угризение на съвестта да я нарека един от многото крадци и агенти на ДС. Доказателства за действията й имам, давал съм ги навремето, а и сега ще искам Христова да бъде проверена за кражбите си. Името й е и сред кредитните милионери при фалита на банките от 1996 година.

По-неприятното е, че огромната част от политическият елит, (ако така мога да нарека различните партийци и държавници) прикриват зад високопарни фрази елементарни и очевидни истини около случая с КТБ. А истината не е чак толкова сложна, както и схемата на организираният грабеж. Тя дори е толкова проста, че само участник или наивник би могъл да твърди, че нейното реализиране е било възможно да се случи без протекцията на правителствата и агенциите, които са били под контрола на тези правителства. Още по-малко може да се твърди, че това се е случило само по време на правителството на Орешарски.

И каква е схемата

Събираме парите на пчеличките, нормални вложители. Примамваме ги както при всяка пирамида с много високи лихви и привилегии. Харчим огромни пари за създаване на лъскавия имидж на банката. И идва ред на въпроса – какво се случва с парите на пчеличките?

Вадим ги от контрола на банката, раздавайки ги под формата на необезпечени кредити на подставени лица. Сумите се прехвърлят в офшорни зони, преминават през няколко сметки и после от тези офошорни зони изкупуваме предприятия, които вече са наши. Реално ставаме собственици, но анонимни. В крайна сметка резултатът от тези врътки е един - печалбите от предприятията са за нас, а пък за вложителите остават необслужваните кредити. И така докато можем да крепим пирамидата - ще дойде „Южен поток”, ще влизат пари. Ще фалшифицираме отчетите, ще плащаме на тези, които ги приемат, за да си затварят очите и така нататък.

Но сметките излизат грешни - бай Ганьо Пеевски си купува така предприятия, например, Булгартабак. Добре действащ пазар. Бай Ганьо Василев си купува също предприятия, телекоми и т.н.. В един момент обаче пари в трезора няма. Сметките за „Южен поток” излизат без кръчмар.

Мустакатият бай Ганьо Василев, си въобразява, че е шефът и иска от бай Ганьо Пеевски да започне да си плаща. А онзи юнак отказва, иска си своето, чадърът и над двамата се оказва пробит и започва сагата. Булгартабак си работи добре, лапането е яко, стопанинът му може да си плаща кредитът и се изнася в друга банка.

Това с прости думи е схемата, но никой май не иска да я обясни. А то си е за съжаление живата истина и поради това Цветан Василев се пени на френския посланик, че издал четата. Абе бай Ганьо Василев, този посланик казва това, което всеки дипломат знае и съобщава на своите правителства. Приземи се и се радвай, че все пак имаш за сега шанс, че си между живите. Пионка си бил както тези пионки, които са вече на 2 метра под земята. Нищо ново няма в тази схема. Нова само е 

пионката, която си повярва, че е бос

и че ще я оставят да е собственик на краденото.

Но в част от сценария на задкулисието, за замазване на реалната картина се вписват и апокалиптичните прогнози на агент Вера Христова Ахудова, която уж брани някакви граждански интереси. Те нямат нищо общо с истинската защита на вложителите, а са истерична реакция на един агент, изигран от друг агент на ДС. Напротив, при фалит над 3,5 милиарда живи пари ще влязат в обръщение под контрола на истинските собственици на тези средства, вместо да са под контрола на измамниците от ДС. А що се отнася до двата милиона евро на агента на ДС Вера Христова Ахудова - то тя открадна много повече от тази сума от държавата, но юнашкото сърце на крадеца ще се пукне, че е прецакан от по-голям крадец.

В крайна сметка проблемът е морален – могат ли компрометирани лица на задкулисието да представляват обективно интересите на гражданите?