"Парадоксалната" стратегия на Путин ще донесе победа на прозападните партии в Украйна

С анексията на Крим и с подкрепата за сепаратистите в Луганска и Донецка област Путин тласна Киев в обятията на западния свят. За пръв път след като Украйна получи независимост през 1991 година влиянието на Москва във вътрешната политика е отслабено и тя е принудена да наблюдава пасивно изборите за парламент, без да има „свой” кандидат.

Прогнозите са, че изборите ще укрепят позициите на сегашния президент на Украйна Петро Порошенко, пише Карим Талби от AFP.

На първо място, според допитванията, е "Блокът на Порошенко" с 30% при падащ рейтинг. В него участват Виталий Кличко и лидерът на кримските татари Мустафа Джемилев.

На второ място е "Радикалната партия" на Олег Ляшко. На президентските избори Ляшко, който сформира доброволчески батальон, воюващ в Източна Украйна, събра 8 процента.

Ляшко се обявява за връщането на Крим в Украйна, неговото политическо послание е "Слава Украйна! Смърт на враговете" и успя да измести крайно националистическата партия "Свобода" на Олег Тягнибок.

Според прогнозите, най-сериозният губещ на изборите е партията "Батькивщина" (Отечество) на Юлии Тимошенко.

Непосредствено преди изборите партията се разцепи, като по-младите членове, обединени премиера Арсений Яценюк, председателя на парламента Александър Турчинов и министъра на вътрешните работи Арсен Аваков, основаха нова партия. Техният "Народнен фронт", в който членуват много от героите на доброволческите батальони, събира 10% от гласовете и заема трето място, като прогнозите са, че ще бъде втората управляваща партия.

Общата подкрепа на партията на Порошенко и на „Народен фронт” на премиера Арсений Яценюк е над 40%. Според изследването на киевския Институт за изследване на общественото мнение, Порошенко вероятно ще сформира парламентарно мнозинство с подкрепата на някоя от малките партии.

Опозиционните партии, които се близки до привържениците на сваления Виктор Янукович пък се доближават до избирателния праг от 5%.

Агенцията цитира и данни на Democratic Initiatives Fund, според които "Блокът на Петро Порошенко" получава подкрепа от 30% от избирателите, "Радикалната партия" - 13%, "Народен фронт" - 11%, "Отечество" - 7,5%.

"Опозиционният блок", сформиран от съюзници на Янукович, събира едва 6%.

В новия парламент около 25 места ще останат празни: депутатите от Крим и от районите, контролирани от сепаратистите, не могат да бъдат избрани. В Донецка и Луганска области почти половината избирателни райони няма да участват в гласуването.

"Русия няма свой кандидат на тези избори. От общо 29 партии, които се борят за 450 места в парламента, нито една не представлява режима на отстранения от властта Янукович", отбелязва Владимир Ярихин от Института за изследвания на страните от ОНД.

Според Талби в стратегията на Путин към Украйна е парадоксална, но сериозната победа на политическата сила, подкрепяща президента Петро Порошенко, няма да бъде чак толкова неприятна на Москва, смята авторът.

"За разлика от украинците, Порошенко знае, че ще му се наложи да прави компромиси с Русия", цитира AFP мнението на Константин Калачев, директор на руската "Политическа експертна група".

"Целта на Москва е или да контролира правителството в Киев или да блокира решения на украинските власти, които не са изгодни за Русия. Ако не успее, тогава ще се опита да дестабилизира източна Украйна, и тя има средствата за това", коментира проф. Николай Петров, ректор на Висшия институт по икономика.

"Това, че Путин завладя Крим и поддържа сепаратисткото движение, най-вероятно ще помогне на проевропейския лидер на Украйна да укрепи властта си на днешните избори", прогнозират и журналистите от "Блумберг" Дарина Краснолуцка и Александр Кудритски.

"Страната е уморена от войната и иска мир, а риториката на Порошенко е в съзвучие с тези настроения. Махалото отива към проевропейски парламент, а проруските сили значително ще оредеят", смята анализаторът от Института Владимир Застава.

Порошенко се нуждае от подкрепа, за да ликвидира сепаратистките движения, да овладее най-лошата рецесия за последните пет години и да реанимира гривната (националната парична единица на Украйна).

"Макар Путин да отрича, че подкажда конфликта в източните области на Украйна, популярността на партиите, симпатизиращи на Русия, рязко намаля, когато броят на загиналите премина 3 700 души.

Анексирането на Крим, където мнозинството от жителите определят себе си като етнически руснаци, отслаби още повече шансовете на проруските партии, като съкрати електората им до едва 1,5 милиона души.

"Тази неделя в Украйна ще бъде окончателно узаконена смяната на властта, която започна в началото на годината с революцията на Майдана и свалянето на президента Виктор Янукович", прогнозира Цита Аффентрагер, отбелязвайки, че напрежението е доста високо, а няколко кандидати от различни политически сили бяха нападнати физически.

Премиерът Яценюк предупреди украинците за възможни "терористични актове" и предрече провокации от страна на Русия по време на гласуването.