КОЙ? Коя проруска маша тайно нареди отстъпление на българското военно министерство?

Някогашният главнокомандващ Георги Първанов, който преди да започне да парадира с приноса си за присъединяването на БСП и България към НАТО водеше протестни демонстрации срещу НАТО, поведе днес руската пета колона в очаквания й протест срещу документа „Визия 2020: България в НАТО и в европейската отбрана”, изготвен от Министерството на отбраната.

Автор: Иво Инджев, ivo.bg

И да не си е поставял такава цел, по този начин документът постигна първата си цел: идентифициране на говорителите на руската политика срещу България, за която в документа се говореше открито за първи път в новата история на страната ни.

Говореше? Да, дразнещия ухото на петата колона у нас абзац вече бил редактиран, според АБВ, която днес протестира с упреци за липса на баланс в документа ( в предположенията си познах, че петата колона ще пледира България да продължи да балансира, т.е. да жонглира между Русия и Запада въпреки принадлежността си към евроатлантическите структури).

Първанов и Калфин, които балансирано мълчаха в полза на Русия, когато тя изпрати танкове, артилерия и авиация срещу Грузия през август 2008 г, настояват България и днес да мълчи по същия проруски балансиран начин по отношение на руската агресия в Украйна.

Първанов, Калфин и генералската им компания путинофили тичат дори пред московския вятър в защитата на огромната Русия от малка България, изпреварвайки официалната позиция на Москва.

Ето каква част от дразнещия петата колона текст в документа била отпаднала, според АБВ:

„Активното и повсеместно пропагандиране на руската политика, особено с посредничеството на български политически и икономически субекти и медии или недържавни организации, е явна информационна война, подкопаваща интегритета на институциите и държавността, и атакува директно националните демократични ценности, дух и воля”.

А ето как било редактиран, пак според АБВ, която обаче и от това не е доволна, искайки оставката на военния министър Шаламанов по този повод:

„Новата хибридна война, съчетаваща конвенционални методи с похвати от партизанска, кибер и информационна война, както и с действия противоречащи на международното право, поставя огромно политическо, военно и икономическо предизвикателство пред региона и България. Този тип война мобилизира вътрешни политически, икономически субекти и медии с цел да подкопае интегритета на институции, ценностите на либералната демокрация и националния дух и воля”.

Не е новина предсказуемата позиция на петата колона, но покрай новината за редактирането на текста неизбежно възниква въпросът: под чий натиск е станало това?

Кой има реално ( партийно) влияние върху служебния кабинет и може да принуди министър Шаламанов да отстъпи от вече заявената позиция? Чия е „силната ръка”, която е хванала гумичката за изтриване и поради каква причина прави това подмолно- да не би да един набеден генерал, който също се бори за русофилския вот?

Не е изненада, че петата колона настоява България да не говори и пише на евроатлантически език, а да настоява на проруския езопов, направо източноукраински език да се изказваме в дисонанс с общата позиция на НАТО.

От подмолите на политиката обаче, в която Първанов и Борисов дълго време тайно пребиваваха съзаклятнически под щедрото опекунство на олигарха Златев, е крайно време да бъдат извадени на светло раците, които теглят България назад и на Изток.

Не е за вярване, че това може да се случи днес на извънредния Съвет за сигурност, свикан от премиера Близнашки именно по повод подготовката на страната ни за участие в срещата на върха на НАТО в Уелс на 4 и 5 септември ( на която Русия този път не поканена). Можем да се досетим, че причината този съвет да се свиква спешно по формален повод, който е отбелязан в календара отдавна, всъщност е предизвикан от „скандала” България за първи път да се произнесе откровено по темата за руската намеса в българските дела.

АБВ лъжат откровено в днешната си декларация, че редактирането на документа се било наложило след „медийните реакции”. Такива, колкото и да е позорно, просто няма вече два дни. Има медийно регистриране на събитието в очакване на медийната реакция на Москва и нейната пета колона тук.

И така, въпросът отново е КОЙ.

Кой накара една българска институция да отстъпи от пробългарската и проатлантическата си позиция в полза на проруската?