​Службите вкарали в общо „обяздване“ Местан и Касим Дал

За двамата политици е събирана информация, която е отивала в Сараите на Доган?

Изгоненият от ДПС лидер Лютви Местан и бившият съратник на Доган - Касим Дал са били поставени от службите в обща схема за контрол и проследяване, но единият в качеството му на застрашен, а другия - като организатор на политическо покушение. Тази версия разкри за Faktor.bg източник от специалните служби.

След старта на кабинета на Пламен Орешарски стана ясно, че на председателя на ДПС Лютви Местан е поставена охрана от НСО, защото има сериозни опасности за живота му.

По време на служебното правителство на Георги Близнашки гръмна скандалът, че лидерът на алтернативната на ДПС Народна партия „Свобода и достойнство“- Касим Дал е бил обект на разработка и проследяване от службите. Операцията срещу него е била разпоредена на базата на анонимен сигнал, според който политикът е подготвял уж покушение на Лютви Местан, разкри ген. Атанасов от ДСБ.

Така анонимният сигнал, тръгнал от тогавашния главен секретар на МВР Светлозар Лазаров се оказва формалният повод 

Дал да бъде подслушван, а Местан - да бъде пазен от държавни гардове. 

Крайната цел обаче е била действията и контактите и на двамата да бъдат „обяздени“ и поставени под контрол. Важният въпрос е: Къде е отивала тази секретна информация и за какво е използвана? Сериозни са съмненията, че цялата режисура е направена в интерес на Сараите, а информацията е била предназначена за Доган – да знае какви ги вършат предателят и мъжката му секретарка.

Публична тайна беше, че при правителството на Орешаррски и МВР, и ДАНС бяха в много топли отношения със Сараите. Сериозни бяха и съмненията, че от там е дошло и назначаването на шефовете им - Йовчев и Писанчев. През цялото управление на Цветлин Йовчев като вътрешен министър използването на анонимни сигнали, като повод за репресии срещу определени неудобни лица бяха предпочитан стил на работа. Службите пък бяха нееднократно упреквани от опозицията, че са под контрола на ДПС и работят за интересите на Сараите. Най-драстичният пример бе фактът, че Доган получи изпреварваща с дни информация за съпалтиеца си Христо Бисеров и успя да го изхвърли от всички партийни и държавни постове, още преди прокуратурата да е получила информация и да е предприела действия.

„Обяздването“ на Местан и Дал е постигнало и желания психологически ефект – 

настройване на двамата политически противници 

и създаване на напрежение, и дори ненавист между тях.

На 12 ноември миналата година, по време на среща в Националното бюро за контрол на СРС-тата с председател Бойко Рашков, Дал получава официална информация и потвърждение, че срещу него са били използвани незаконно разузнавателни средства, защото бил заплашвал живота на Местан и Пеевски. Първите два месеца били формално законни, следващите 4 – не.

„Ще съдя Лазаров и Йовчев за незаконното подслушване. Имена за поръчителя на подслушването не се споменаха, но се знае, че това е политическа поръчка по времето на Орешарски. На мен ми беше заявено, че документацията е секретна, просто ме информираха по закон“, обясни пред Faktor.bg Касим Дал.

Пред Faktor.bg Лютви Местан пък призна, че до лятото на 2014 г. е нямал никаква представа каква е заплахата за сигурността му, за да го охранява НСО денонощно. „Разбрах за забъркването на Касим Дал от изявленията на ген. Атанасов. През цялото време изобщо не съм подозирал, че това може да е причината“, посочва Местан.

Преди години бившият гард от НСО Николай Марков наруши омертата и разкри, че по времето на президента Георги Първанов държавната служба за охрана е събирала контролирано информация за пазени политици. Според Марков даже е съществувала и специална бланка, на която е систематизирана незаконната информация. Случаят обаче така и не се разплете, а потъна в дебрите на родната Темида. А и до днес витаят съмненията, че НСО продължава да събира такава информация, въпреки че службата бе уредена през миналата година със специален закон.

Поредното публично потвърждение, че към Сараите и Доган изтича секретна информация направи в понеделник по bТВ Горан Симеонов, председател на Асоциацията на разузнавачите от запаса. В стремежа си да защити и пропагандира в полза на модела „Доган“, бившият служител на Първо главно на ДС заяви: "Без данни на специалните служби нямаше да бъдат взети такива крути мерки както от Доган, така и от министър-председателя.Службите си свършиха работата, сега топката отива в съда, а държавното ръководство трябва да реагира".

За премиера на държавата е разбираемо да има секретна информация от службите, но като какъв от такава информация се ползва, според разузнавача, и Ахмед Доган, което няма законово обяснение.

Скандалът може да се окаже още по-сериозен, ако наистина се потвърдят съмненията, че в навечерието на Бъдни вечер, за около 15-17 часа 

охраната на НСО от Местан е била ненадейно свалена. 

Държавният глава не е знаел за това, а по-късно му е възстановена, но в много променен формат. Оказва се, че след като стана нежелан в ДПС и за почетния председател Доган, охрана на Местан не му е нужна и няма опасност за живота му. 

За да се пресекат всичките съмнения, вътрешната парламентарна комисия трябва спешно да поеме скандала и да изясни дали към Сараите изтича секретна информация.