​Шизофренията на един народ или как Лозан Панов стигна от „Разпни го!“ до „Осанна!“

Шефът на ВКС обърка "приятели“ и „врагове“, оказа се пазител на демокрацията, а не агент на КОЙ и мафията

Мая Георгиева

Взрив, мощен и оглушителен, помете със силата на звука си всички нива в държавата - така може да бъде окачествено неочакваното слово на председателя на най-влиятелния съд в България – ВКС, Лозан Панов, произнесено в петък, 11 декември в присъствието на президента Плевнелиев. Думите му и коментарите към тях се завъртяха само за минути по всички национални медии, защото висшият магистрат проговори искрено и почтено за олигархията, мафията и държавата, за превратите, за зависимите медии, за кадруването на и във ВСС, за справедливостта, която гражданите чакат.

През целия вчерашен ден „Осанна!“ се превърна в най-често повтаряната мантра, а в социалната мрежа и на протеста пред парламента се чуваха дори възгласи: „Лозан Панов премиер!“ Всички дружно – политици, държавници, медии, магистрати, протестъри и граждани забравиха, че само преди 10 месеца крещяха съвсем ожесточено за същия човек – „Разпни го!“.

Не "Осанна!" , а

едно голямо „ИЗВИНЯВАЙ“

заслужава днес Лозан Панов.

Ако отворим архивите на родните медии от края на януари тази година, можем да си припомним нитресни заглавия и акценти:

„РБ зове президента да не подписва указ за шефа на ВКС Лозан Панов“. „Реформаторският блок настоява президентът Росен Плевнелиев да не подписва указ за назначаването на Лозан Панов за шеф на ВКС“.

„Изборът на председател на ВКС затвърди модела – не качествата имат значение."

Номинацията на съдия Панов бе издигната от председателя на ВАС Георги Колев, Димитър Узунов (парламентарна квота РЗС), Галя Георгиева (съдийска квота, АС-Пловдив), Милка Итова (съдийска квота, СГС), Светла Петкова (парламентарна квота, ГЕРБ). Последните двама членове на ВСС бяха сред номиниралите съдия Таня Райковска в предишната процедура за председател на ВКС. Кандидатурата на съдия Панов е консултирана на две срещи между Георги Колев и главния прокурор Сотир Цацаров“.

„Министърът на правосъдието Христо Иванов изрази резерви към вчерашната процедура. В интервю за предаването "Преди всички" той каза, че е предпочел да не присъства на вчерашното заседание на съдебните кадровици, защото то е било с предизвестен край. Според министъра ВСС е решавал "грешна задача" при избора на Панов“.

„Шест НПО призоваха президента да проведе публични консултации и след това да реши дали да подпише указа за назначаване на Лозан Панов за председател на ВКС."

"Съюзът на съдиите в България, Асоциацията за европейска интеграция и права на човека, Български адвокати за правата на човека, Българският институт за правни инициативи, Българският Хелзинкски комитет и Фондация "РискМонитор" внасят писмото до президента днес, съобщи БТА“.

„Неправителствените организации изразяват съмнение за тайната на вота на членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) миналия четвъртък, когато беше избран Лозан Панов за председател на Върховния касационен съд (ВКС)."

"Най-съществените въпроси, които подлежат на оценка сега, са дали беше спазено конституционното изискване за провеждане на тайно гласуване и дали беше осигурена равнопоставеността на кандидатите, след като процедурата беше спирана, а срокът за представяне на концепция удължаван, без да има такива възможности в обявените правила."

„Съдии изразяват съмнение дали са били убедителни и прозрачни мотивите, които определят решението на ВСС за избора на Лозан Панов“.

„Изненада ли беше изборът на Панов?

Не, той беше очакван. Първо, защото кандидатурата му беше издигната от петима членове на Висшия съдебен съвет (ВСС), зад които стои мнозинството на статуквото. И второ, защото изборът беше предварително замислен да дойде след доклада на Европейската комисия, основен пункт, в който са именно немотивираните назначения, които не взимат предвид качествата на кандидатите“.

„Кой предложи Лозан Панов?

Това бяха председателят на станалия символ на зависимо правораздаване Върховен административен съд Георги Колев (близък както до ГЕРБ, така и до ДПС), Димитър Узунов (през него до членовете на съвета достигат съобщенията на Бойко Борисов), Галя Георгиева (изключително лоялна към главния прокурор Сотир Цацаров) и Милка Итова и Светла Петкова, които са верни сподвижници на мнозинството в съвета. Подобна конфигурация на силите в съвета е стабилна гаранция, че ще бъдат събрани необходимите 17 гласа за провеждането на избор – както и се случи“.

„Още преди самото гласуване членовете на съвета дадоха на няколко пъти знак, че изборът е предрешен – така например Милка Итова заяви, че избор ще има, когато има събрана подкрепа за един кандидат.

Предизвестеност

показа и категоричният отказ на членовете на съвета да сменят начина, по който се гласува. Въпреки критиките на ЕК, неправителствения сектор и магистратите те отказаха за кандидатите да се гласува с хартиени бюлетини, а не със системата за електронно гласуване. Аргументите за първия вариант са, че така двамата кандидати са равнопоставени (системата за машинно гласуване позволява да се гласува последователно, като след всеки избор се обявяват резултатите), а в същото време на няколко пъти в практиката на ВСС имаше случаи, в които общият брой гласове надхвърляше броя на присъстващите в залата“.

Любопитното е, че медиите, които днес възхваляват думите на Панов през януари, го определяха като страхлив, зависим, креатура на Цацаров и Колев, човек на статуквото и задкулисието. Цели телевизионни предавания се посвещаваха всяка неделя на Панов, внушавайки лошия избор. Но днес остава открит въпросът, ако Павлина Панова беше спечелила шефския пост във ВКС, дали на 11 декември щеше да произнесе думите: „Ако олигархията има държава, всеки опит властта да бъде върната на гражданите може да се нарече преврат...

Нека кажем "Не" на страха и не допуснем мълчанието да ни превърне в страхливци...

Кой извършва селекцията на магистратите, които влизат в съдебната система, кой контролира техните действия, кой избира административните ръководители в правораздаването, кой санкционира магистратите при извършени от тях нарушения, кой избира хората, които израстват в съдебната система? По закон и конституция това е Висшият съдебен съвет. Тогава логично идва въпросът – кой избира членовете на ВСС, как? Каквито кадри влязат в състава на съдебния орган, такива ще бъдат отглеждани и възпитавани в цялата система. Членовете на ВСС се възпроизвеждат надолу по веригата и затова как и какви хора се избират във върховния орган на съдебната власт е най-важната стъпка, за да започне промяната във цялата система...

Усилията, които бяха положени през последните седмици за спъване на реформата, са напълно обясними, защото именно съдебната система е тази, която би могла да върне държавата на нейните граждани. Сигурно днес отново ще бъда обявен за атентатор, който ще извършва преврат...

Това е система, която е вербувала големи човешки и материални ресурси в изграждането на добре действаща машина, която умело си служи със службите, медиите, икономиката, политиката и разбира се – съдебната система. Действията й не се огласяват, а се държат в тайна, грешките й не се изваждат на показ, а се премълчават и укриват, противниците й се преследват докрай, а тайните й – те са много грижливо пазени и не могат да бъдат разкривани. Именно съдебната власт е тази, която може да изчисти всичко това и да върне върховенството на правото...

Тази реч на Лозан Панов изненада всички – „врагове“ и „приятели“. Оказа се „скрита лимонка“, пазител на гражданите и демокрацията, а не предизвестен агент на КОЙ, мафията и задкулисието. Но на кой му пука какво се е случило преди 10 месеца!