​Пробутват агент „Стоянов“ за шеф на Столичната пожарна

С административни хватки временно заемащият шефския пост, може да стане титуляр

С административни хватки и процедури, обявен агент на бившата Държавна сигурност може да заеме поста директор на Столична дирекция пожарна безопасност и защита на населението. За това предупреждават пред Faktor.bg служители от сектора, които познават механизмите за кадрово развитие в специализираната дирекция. 

Настоящият шеф на столичната пожарна Тошко Тошев е временно изпълняващ длъжност, с ранг старши комисар, със срок за една година, след пенсионирането на предишния началник. В същото време МВР не предприема никаква процедура за избор на нов ръководител, и ако това се просрочи след изтичането на едната година Тошев ще заеме

важния пост като титуляр

С Решение № 153 от 27 юли 2010 г. Комисията по досиетата е обявила Тошев като агент на ДС, с псевдоним „Стоянов“. Той е вербуван през юни 1987 г. към структурата на ДС в СГУ на МВР. Водещият му офицер е Красимир Метанов. Линиите му на използване са били в обкръжението на военния обсег, е отбелязано в запазения картон на агента, който е бил и член на БКП ( виж в галерия запазените документи, б.р.). В годините на демокрация „Стоянов“ е снет от оперативен отчет, а материалите в досието му са унищожени с протокол № 6532 от 1990 г. Така трудно ще стане ясно с какво точно се е занимавал агент "Стоянов" по време на комунизма.

През 2009 г. Тошев кандидатства за комисар, но е спрян 

заради принадлежността му към ДС

При правителството на Орешарски получава статут зам. началник на столичната пожарна, с ранг на старши комисар. Но в края на управлението на министър Йовчев не успяват да му придвижат документите, за да стане титуляр на заместническия пост. В началото на мандата на ГЕРБ и Реформаторите Тошев става титуляр на поста зам.-началник на дирекцията, а после заема като временно изпълняващ и поста началник. С това временно ръководство дирекцията работи и до днес, което буди съмнения за спазаряване на поста.

Колеги на Тошко Тошев са категорични, че професионалните му качества не са обект на атака, започнал е в сектора като командир на екип. Проблемът е чисто морален и принципен - зависими лица, свързани с тайните служби на комунистическия режим да не се промъкват с административни хватки, без конкурс във висшите етажи на управлението.