Фирма на "Газпром" изкупила земята за "Южен поток" от ПИБ за 120 млн. долара

Шест пъти е поскъпнала земята по трасето на Южен поток

Само два месеца преди пълния отказ от проекта "Южен поток" компанията-оператор South Stream Transport е платила 120 млн. долара за терен на брега в България, по който трябваше да мине тръбопровода. Цената на сделката надвишава почти 6 пъти стойността на земята.

Разследване на руския вестник  "Новая газета" и сайта "Бивол"  разкрива, че терените, за които става дума се намират в района на Галата, в град Варна, недалеч от плажа Паша Дере. Веднага след когато преговорите между Русия и България за строителството на Южен поток започнаха на повече или по-малко официално ниво, стана очевидно, че плажът Паша Дере е идеалното място за изхода на газовата тръба от морето на брега.

През 2005 година българската банка ПИБ е дала кредит на фирмата "Шангрела" за купуване на тези терени. Земята е заложена по договор и е оценена на 5,1 млн. лв. (около 3 млн. долара).

Русия и България подписаха съгласието за строителство на « Южен поток » през 2008 г., което веднага доведе до поскъпване на земята почти два пъти, а в Например в отчетите на South Stream Transport фирмата "Шангрела" и ПИБ са посочени като собственици на земята, по която ще мине тръбопроводът.

На 14 юни 2013 ПИБ изкупува част от земята от фирмата "Шангрела", но вече за близо 22 млн. долара (32 млн. лв). 

Строителството на "Южен поток" става основен двигател за ръста на цените в тези места и колкото повече се приближаваше тръбата към Черно море, толкова по-скъпи ставаха терените.

След началото на украинската криза и присъединяването на Крим към Русия, на 17 април 2014 г. Европарламентът гласува за забрана на строителството на "Южен поток". След това на 8 юни 2014 г. премиерът на България Пламен Орешарски заяви, че България спира работа по проекта до отстраняване на забележките на Еврокомисията.

Въпреки това на 1 октомври 2014 операторът на тръбопровода, компанията South Stream Transport изкупува същите същите терени от ПИБ за повече от 120 млн. долара.

Тоест, от 22 милиона долара през 2013 година, когато ПИБ ги изкупува от "Шангрела" до октомври 2014, когато компанията South Stream Transport купува същата земя за 120 млн. долара, тя е поскъпнала почти 6 пъти, въпреки, че проектът е замразен.

Представител на South Stream Transport обяснил пред "Новая газета", че компанията е придобила тази земя, защото "теренът е разположен на маршрута и строителните площадки на планирания газопровод" Относно цената, по думите на представителя на South Stream Transport тя е била съгласувана между неговата компания и ПИБ в процеса на преговорите.

Защо от "Газпром" са похарчили 120 млн. долара за земя, по която няма да минава тръба, а два месеца след покупката съвсем се отказаха от проекта?

За това има две предположения. Или някой отчаяно се е опитвал да спаси проекта и да се договори с българската страна, или някой, който вече е знаел, че няма да има проект, е опитал да се договори сам със себе си.

Представителят на South Stream Transport не е съгласен с тези предположения. 

"Относно статута на проекта трябва да се отбележи, че компанията South Stream Transport B.V. е съвместно предприятие на четирима акционери. Само акционерите могат да решат дали да внесат изменения в плана на проекта или възможната му отмяна. Ето защо компанията South Stream Transport не е упълномощена към сегашния момент да прави изявления"