​Сараите - най-добрият парашут за приземяване от Делиормана в ДАНС

Калинката Кавръкова, вместо да разкрие аферата с КТБ, майсторски се измъкна от шефския пост във финансовото разузнаване само дни, преди банката да затвори врати

Ива Оприкова

Финансовото разузнаване казват е дясната ръка на прокуратурата. Дейността на агенцията, която преди време се вля в ДАНС, е малко позната у нас. За нея почти липсват новини, а още по-малко и успехи. През годините финансовото разузнаване проверяваше Иван Тодоров – Доктора, парите, които Ангел Дончев дари под натиск на фондация „Утре за всеки”, сивия кардинал Христо Бисеров, спонсора на президента Георги Първанов –Людмил Стайков, десетки сигнали за пране на пари, които почти винаги завършваха със споразумение със съда, леки наказания или просто бяха замитани.

По света финансовото разузнаване е една от най-мощните специални служби в държавата. За него няма банкова тайна, няма прегради в кредитни институции, застрахователни дружества, пенсионни фондове, политически партии, митници, спортни организации и недостижими босове. В него се концентрира толкова много и апетитна информация, която я няма нито в контраразузнаването, нито в разузнаването. При нас подобна контролна институция видимо сякаш не съществува, а резултатът от тази "контролна" система - вече е видим с просто око.

Финансовото разузнаване у нас официално се бори с прането на пари като част от ДАНС, но от години е в "нелегалност". Ако си представим какъв брой агенти, инспектори, борци и чиновници биват издържани от данъкоплатците, за да се получи крайният ефект - изтичане на огромни суми и фалит на банки, на фона на това разхищение - и структурно, и финансово, възниква логичният въпрос: Не е ли най-добре като са бездейни направо да се закрият? Меко казано, е неприемливо гражданите да издържат подобни армии от държавни служители, които на всичкото отгоре ги крадат.

Какво правеше финансовото разузнаване през последните 5 години?

От началото на кризата с Корпоративна търговска банка, случайно или не, се премълчава отговорността на Държавната агенция "Национална сигурност" в сагата с източването на над 4 млрд. лв. и очакваните още почти 6 млрд. загуби за държавата. Самата агенция още от началото е пас по темата и единствените съобщения, които изпраща за дейността си –е шумна акция в детска градина, арестуване на кметове, нахлуване в Карлуково, цигари без бандерол и т.н.. Това са само част от новините, които от месеци заливат сайта на ДАНС, но нито дума за финансови престъпления. И когато една банка рухна като пирамида, а случилото се спокойно може да се оредели като държавно престъпление възникват въпросите: Знаели ли са в мегаструктурата, в която от година е и ГДБОП, какво се случва, и на кого е докладвало бюрото за финансово разузнаване?Не разполага ли агенцията със списъците на лица, задължени по публичния регистър, които са укривали сметките и кредитите си там? При това положение все по-отчетлив е и въпросът "КОЙ" дърпа конците в спецагенцията и на кого се отчита тя?

Безобразията в КТБ започнаха през 2010 г. и продължиха до 2014 г. Точно по това време през 2011 г., финансовото разузнаване у нас сменя своя шеф.

Екзотичната дама от Делиормана

Полина Кавръкова става началник на направлението за финансово разузнаване в ДАНС във времето когато и по върховете в спецагенцията има сериозни промени. През февруари Цветлин Йовчев подаде оставка от Агенцията, след провала с аферата „Ало, Ваньо“, а на негово място бе назначен Константин Казаков. Преди Кавръкова шеф на финансовото разузнаване е Васил Киров. По неофициална информация Васил Киров дава сведенията за секретния доклад на американското посолство за банковата система у нас, изтекъл в Уикилийкс през 2011 година, в който са упоменати 7 банки. Това е списъкът за т.нар. "гнили ябълки", в банковата система, в който се твърди, че КТБ обслужва интересите на Ахмед Доган. От доклада се разбира, че върху Васил Киров е налаган политически натиск, за да не проверяват определени банки. Веднага след изтичането на американския доклад Киров е сменен, а на негово място кацва Кавръкова. Сега Киров е заместник-директор на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ). През периода 2010-2011 конгломерата около КТБ се разраства, а към нея междувременно се канализират средствата на големи държавни фирми.

През същия този период Финансовото разузнаване е поверено на нежните ръце на една счетоводителка от Добруджа - Полина Кавръкова.

„Това е човек от кадровата банка на Сараите , който е минал по един особен път, за да достигне до това място. Нарочно е назначена, за да може да бъде полезна на приятелите си", обяви преди дни бившият шеф на контраразузнаването Атанас Атанасов, който пое вътрешната парламентарната комисия.

Кариерното развитие на добруджанската красавица наистина започва по необичаен начин след студентската скамейка. Късметлийката е родена в Търговище, завършва Икономическия университет и остава като счетоводител в морската столица. Започва своята кариера при Бисер Варчев и баща му - собственик на баскетболния отбор в града.

През 1999 година вече открива своя счетоводна кантора ”Поликонсулт” с офиси в Добрич и Варна. Счетоводният й нюх събира за клиенти редица личности от ъндърграунда. Кавръкова води счетоводството на много фирми на зърнари - босове от Варна и Добрич. Ръководи екип от 18 счетоводителки, а клиентите й са над 150. В бизнес средите е известна е като майсторка на прикриване на ДДС - то при търговията със зърно.

Полина е „голям професионалист“, но в ДДС схемите

и прането на пари, а не в пресичането и разкриването на престъпления, казват за нея колегите в бизнеса от морската столица.

Във варненския си период Кавръкова е близка до настоящия депутат от ДПС Йордан Цонев, който я препоръчвал горещо на свои приятели и бизнес партньори като брилянтна специалистка. По това време влиза във варненския клуб „Отворено общество”, а зърнарите мафиоти й препоръчват да се внедри в редиците на ГЕРБ още при основаването й.

Малко по-късно частния бизнес става тесен за амбициозната счетоводителка и тя кандидатства за шеф в НАП - Варна. Бизнесът и конкурсът за новото място я свързват с бившия данъчен шеф на Добрич Тошко Тодоров. Известният днес зам.-председател на НАП и дясна ръка на Красимир Стефанов я лансира, но въпреки рамото му счетоводителката не се класира за важния пост. Името на Тошко Тодоров за първи път доби известност след телевизионния дебат между екипите на премиера Станишев и неформалния лидер на ГЕРБ Борисов на 24 март 2009 г. Тогава Тошко Тодоров се изяви като „икономически експерт” на Генералската партия. Часове по-късно избухна скандал - министър-председателят Станишев го посочи като човек, срещу когото има подадени сериозни сигнали до прокуратурата и до парламентарната комисия за борба с корупцията за прикриване на данъчни нарушения и участие в схеми за източване на ДДС. Запознати твърдят, че назначението на красавицата за началник във „Финансово разузнаване” не е минало без

ходатайството на Тошко Тодоров и Йордан Цонев

Бизнесът на Полина Кавръкова я свързва и с друг скандален добрички бизнесмен – Атанас Атанасов или по-известен като Наско Атлантата. Тя става негов съдружник с 25 % от акциите във фирма му „Евроланд” ООД с предмет на дейност консултациите по европроекти и усвояване на структурни фондове. Наско Атлантата е известна фигурира с криминално досие в Добрич, както и един от хората в района, свързан с източването на ДДС. Срещу него години наред Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност, за отнемане в полза на държавата води дело на обща стойност 8 471 629,60 лв., но връзките му със съдебната система спират производството, а присъда няма, казват хората от района. Зад гърба на двамата герои гордо стои магистратът Васил Миков – настоящ прокурор от Върховна касационна прокуратура и бивш апелативен прокурор на Варна, коментира бизнесът в града. В този период Кавръкова се забърква и в друг криминален етюд. Съдийката Анелия Цветкова от Варна е хваната с подкуп. Както е известно, това дело за пореден път извади на бял свят опасни зависимости в съдебната система. Оказа се, че счетоводната кантора на Кавръкова "Поликонсулт" е имала вземане-даване с хора, замесени в скандала. Всъщност чрез нея в случая е забъркан и адвокат Георги Стефанов, син на бившия интимен приятел на съдия Цветкова - Стефан Стефанов. През адвокат Стефанов били искани подкупите, срещу които съдия Цветкова е трябвало да решава спорни дела, а представител на една от страните е бил самият адвокат. За всичко това е била информирана ДАНС. Агентите белязали 10 000 лв., предадени от бащата Стефанов на Цветкова. Мотивът - "големият Стефанов" да натопи бившата си изгора от ревност.

Полина Кавръкова, която оглавява три години от 2011 до май 2014 изключително важния сектор „Финансово разузнаване”, е била разработвана и разследвана и за други крупни далавери от ДАНС. Разработката е налична в ДАНС, разследването е било дадено на прокурор и точно когато Кавръкова е трябвало да бъде арестувана се твърди, че „кръга Драшков”, който оглавява по това време ДАНС , смачква аферата, потулва разработката и … назначава Полина Кавръкова за шеф на „Финансово разузнаване”.

Разработката за корупция срещу Кавръкова се води от служителя Москов в ДАНС. Нещата са представени на прокурор и Кавръкова е пред арест. Тогава обаче се намесва традицията в ДАНС – който е разработван за далавери, после да се издига до висините на властта и така красавицата поема триумфално Финансово разузнаване. Служителят от ДАНС, който води разработката за корупция срещу Кавръкова след като тя става шеф, е отстранен.

Кавръкова поема важния пост и с изключителното съдействие на Тошко Тодоров - зам.-шеф на НАП, Йордан Цонев , както и с протекциите на Диана Павлова Гутева, служителка в ДАНС в отдела за борба с корупцията, спрягана за близка приятелка на Цветлин Йовчев. Тя си затваря очите пред досието на Полина Кавръкова, коментират агенти.

Сред първите инициативи на новата шефка са предложенията за промени в Закона за мерките срещу изпирането на пари. Пред депутатите от 41-ото Народно събрание тя защитава тезата, че ДАНС трябва да получи достъп до банкова информация, без агентите на ДАНС да са на място при осъществяване на проверката. Въпреки, че се бори сводките за финансовите потоци да бъдат носени на място в случая с КТБ информацията е оставала единствено за Кавръкова и определен кръг, ако изобщо е получавана такава. Дясната ръка на Кавръкова във Финансовото разузнаване е синът на небезизвестният Георги Петров - Гошо Тъпото – Георги Георгиев Петров, който отговаря за контролът върху банките. Малкият Тъпчо, както колеги и познати наричат Петров-младши, е покровителстван от заместник-шефа на агенцията Иван Драшков, но основната му функция е да стане ухо на Цветан Василев Назначаването на Малък Тъпчо обаче става след грубо нарушение на Закона за ДАНС. Точно по онова време Петров-младши е активист на „Атака" и кандидат за депутат и няма конституционно право да работи в агенцията. Но законите в България са направени, за да се нарушават. Двамата с Кавръкова получават информацията за финансовите потоци на банките и ги обработват.

Кавръкова позира като ренесансова мадона

Днес Полина Кавръкова е част от Комисията за финансов надзор, отговаря отново за златната хапка -

" пенсионните фондове", 

на които е надзорник. Вместо да й се търси отговорност за проспаната афера с КТБ, счетоводителката от Делиормана отново е подслонена на сухо и уютно място. Тя напуска предвидливо, като по сценарий предишния си пост само две седмици преди началото на арестите и обиските на прокуратурата в банката на Цветан Василев, отнасяйки със себе си всички тайни.

Днес едва ли някой от ръководството на спецагенцията ще се наеме да признае публично, че всичко случило се в разграбената банка е ставало без знанието на ДАНС и някой ей така без вина е проспал казуса с КТБ. Запознати казват, че в агенцията се знае добре пълната картина, но никой не желае истината да излезе на бял свят и да бъде публична поне докато това ръководство е на власт. На кого ДАНС е докладвала движението на финансовите потоци в КТБ остава загадка и днес, но всички свързват пътеката от агенцията със Сараите в Бояна. Къде са отивали докладите на оперативните работници и председателя на бюрото за Финансово разузнаване Полина Кавръкова след като правителство и прокуратура също не разполагат с тях е забулено в мистерия. Въпросът защо тази дирекция е пропуснала ставащото в атакуваната по сценарий КТБ, която всъщност е част от ковчежето, където се крие банковата стабилност на държавата също остава неразгадан.

Но от тук произтича друг въпрос: Защо държавата да харчи всяка година стотици милиони за издръжка на неефективна структура, която нито може да ни защити от атентати, нито може да ни гарантира финансова сигурност? Проспиването на КТБ е доказателството, че ДАНС не работи.

В противен случай отново „специалистки”, появили се без конкурс и квалификация, ей така от нищото "финансово ще разузнават", кога следващата банка ще се събуди с източени милиарди държавни пара.

“Къде е финансовото разузнаване?! – това е ключовият въпрос. То е трябвало преди това да констатира, че тази банка се основава на порочни практики. Олигарси взимат необезпечени кредити за милиони от КТБ, а финансовото разузнаване им разтваря чадър?