​Парите се местят – Русия прилапва КТБ, за Цветан Василев - бутиковата Агрикол

Няма яснота на чия страна са държавата и управляващите партии

Ще се лее лой и кръв, парите се местят. Тези знакови думи произнесе преди дни бившият културен министър и депутат от ГЕРБ Вежди Рашидов. 

Положително скулпторът, който има очи и уши навсякъде, е надушил на къде ще завее финансовият вятър в България. Парите наистина се местят. Само за дни няколко големи клиенти са прехвърлили над милиард от сметките си от КТБ в други банки, а движението тепърва предстои. Суми до половин милион теглят и частни лица, които знаят че при фалит губят парите над 100 бона. Не е тайна, че именно в този трезор не само бизнесът, но и много богатите българи държаха огромни лични авоари. Това коментират пред Faktor.bg финансисти, запознати с кризата. Острата ликвидност е станала причина босовете на КТБ да изпратят днес писмено уведомление  до БНБ, в което информират за изчерпване на наличните пари и преустановяване на всички банкови операции.

В банковите среди се твърди, че схемата вече е предопределена и освен парите се местят и собствениците. Цветан Василев до днес се говореше, че държи 53,4% от акциите в КТБ, но след пресконференцията на Иван Искров се  разбра, че става дума за 50,4%. Той просто ще бъде принуден да се раздели с тях. Собствеността най-вероятно ще мине в ръцете на ВТБ – Всерусийската търговска банка, която от миналата пролет закупи почти 10% от трезора на Цветан Василев, а БНБ обяви, че ще преговаря с нея. Неин представител в България е 

бившият царски финансист Милен Велчев

Цветан Василев, който само до преди дни се изживяваше като господар на държавата, ще трябва да се свие в мащабите на новата бутикава банка, която придоби преди дни. Твърди се, че такива са негласните договорки с човека, изживяващ се като българския Буров.

КТБ придоби преди дни френската "Креди Агрикол България", но тя вероятно ще бъде преименувана на Търговска банка "Виктория", както е името на едноименното застрахователно дружество, в което основен собственик е италианската група Generali, а Цветан Василев - шеф на нейния надзорен съвет.

Договорът за продажба бе подписан между изпълнителните директори на КТБ Георги Христов и Илиян Зафиров и шефа на международната мрежа за банкиране на дребно на "Креди Агрикол" Марк Опенхайм.

Одобрение от БНБ за членове на надзорния съвет на "Креди Агрикол България" са получили Орлин Русев - председател на Управителния съвет (УС) на КТБ, Абдул Салам Мохамед Абдулах Ал Муршиди - член на надзора на КТБ, и Радосвета Василева - юрисконсулт на "Бромак" ЕООД. Радосвета Василева е дъщеря на Цветан Василев.

Перспективите са Василев да запази дяловете си и влияние само в новата бутикова банка, а така тотално ще бъде ограничено и влиянието му в държавата.

Всерусийската банка, за която от няколко дни неофициално се говори, че ще поеме управлението на КТБ,  я наричат често и 

банката на Путин

Ако това преразпределение се окаже факт, съвсем ясно е, че предстоящото строителство на „Южен поток” ще мине именно от тази банка. Става дума 1 млрд. 740 млн. евро предвидени за подизпълнителите от българска страна. Почти всички от тези фирми се обслужват от КТБ и са свързани с нея.

Във банковите среди упорито се питат кой обаче държи останалите почти 40% от поставения вече под специален надзор трезор на Цветан Василев? Неофициално се спрягат имената на лица от управляващия елит, които оперират чрез посредници, но има и друга версия - чрез офшорка процентите са отново притежание на руската ВТБ. Тоест, заради това БНБ ще преговаря първо с малкия собственик. Има неофициални коментари, че именно заради тези важни проценти и неяснотата около придобиването им е изгорял и подуправителят на БНБ Цветан Гунев, който от няколко дни е с прокурорско обвинение.

Всерусийската банка е версията за Югоизточна Европа и Евразия на митичната "Москоу народний банк", създадена от Ленин, през 1922 г. И до днес тя оперира успешно на пъпа на Лондон. Ако Русия придобие голям трезор в България, това е предпоставка за развитието на политически проекти и оказване на силно

въздействие върху цялостния живот в страната, 

коментират анализатори.

Според тях днешните действия на БНБ и поставянето на КТБ под особен надзор цели да гарантира спокойствието на вложителите, но реално това е налагане на административно управление на БНБ над КТБ. Особената мярка дава и основание да се иска временна финансова помощ от държавата. Това вече не е прецедент. През 2008 юни ПИБ получи рефинансиране от държавата в размер на около 1 млр. лв. защото имаше опасност за вложителите. Тогава премиер беше Станишев, а Орешарски - финансов министър. Въпросът е дали управляващите сега ще направят този жест или ще стоят безразлични. Странно, но за сега Орешарски мълчи по темата като комунист на разпит. Финансисти смятат, че това ще покаже и каква е ролята на сегашния политически елит и управляващите партии за кризата в КТБ, и доколко няма задкулисни договорки с опонента на Цветан Василев – депутатът от ДПС Делян Пеевски. Няма съмнение, че той се ползва с благоволението на силните на деня. Вече се появиха коментари, че върху кризата с КТБ влияние е оказала и медийно-прокурорската война, осъществена от Пеевски и Цацаров.