​Супер Скандал! Заради Орлин Алексиев подслушват на поразия политици, магистрати, бизнесмени

Специалните служби впрегнати в политическата игра на БСП

Известни бизнесмени, банкери, магистрати, политици, неудобни на властта и ръководни фактори в държавни институции се оказват оперативно интересни и обект на подслушване покрай скалъпения преди няколко седмици скандал с общинския съветник от ГЕРБ Орлин Алексиев. Тази интересна, но непотвърдена информация бе потвърдена на Faktor.bg  като части от документи (вижте документите по-долу като прикачени файлове), от анонимен източник, но явно запознат с реализирането на разработката.

От официална справка на ДАНС, подписана от шефа Владимир Писанчев, се оказва се, че през средата на февруари службите контролират разговори на Орлин Алексиев и така засичат бизнесмените Иван Марински, Гриша Ганчев, Николайчо Гигов, Георги Домусчиев, Стефан Шарлопов, Георги Илиев – Майкъла. По тази схема на мушка попадат и шефът на БНБ Иван Искров, банкерите Петя Славова и Цеко Минев, близначката на Гергана Паси – Михаела Калайджиева, шефът на ВАС – Георги Колев, Собственикът на „Канал 3” Любомир Минчев, Лидия Станков, член на УС на Общинска банка. Оперативно интересни се оказват и контактите на общинския съветник от ГЕРБ, разработван като трафикат на кокаин с политиците и депутати Георги Кадиев, Красимир Велчев, Йорданка Фандъкова, Цветан Цветанов, Томислав Дончев, сина на медийния бос Тошо Тошев – Радослав и други.

Интересно е, че сред „уцелените” попада бизнесменът Иван Марински. Той не е сред твърде популярните лица, но контролираната от него фирма „Водстрой 98” АД върти обороти за стотици милиони и се свързва с 

депутата Делян Пеевски и бъдещите проекти на „Южен поток”

Правен е вероятно опит името му да бъде спестено от справката, но все пак остава в нея.

От придобитата информация агентите установяват, че Орлин Алексиев е свързан с боса на „Литекс” покрай общи ловни излети. С оръжейният играч Николайчо Гигов водят редки телефонни разговори, но коментират: „това трябва да се случи много бързо” и „ утре идва приятеля му, за когото Орлин знае – тоя, големия”. Вероятно под „големия” се разбира бившият президент Първанов, близък до Гигов.

Службите анализират, че от разговорите на Алексиев, с изключение на тези касаещи дейността му на общински съветник, рядко може да бъде извадена каквато и да е конкретика. Обикновено се договарят срещи с думите: „там ли си да мина”, „ела при мен”, или „в бара”. Освен това става ясно, че съветникът от ГЕРБ предпочита да провежда конфиденциални разговори във ВИП салона на бар „Флайт”. Там се допуска само отбрана публика с клубни карти, а Алексиев се оказва и съсобственик на заведението. От външното проследяване пък се установило, че след излизане от бара лицата се оглеждали и озъртали, а след това зяпали по витрината на съседен магазин.

Скандалът с Орлин Алексиев избухна в средата на февруари. На 20-ти френската полиция арестува на пристанище Леавер, по сигнал на българските си колеги, с 1393,5 кг. кокаин, скрити в автомобилни гуми, складирани на червен камион натоварен от Валпараисо, Чили. Камионът е бил за техническа поддръжка на участниците в ралито Париж-Дакар. В определена част от резервните гуми, маркирани с безцветен спрей, е бил натъпкан наркотикът. Установява се, че от българска страна лицата Владислав Илиев Василев - Владо и Мариян Добринков Терзийски, живеещи във Варна, са съпричастни към пратката. Според оперативна информация на службите за организатори на канала са посочени така наречените Брадърите от Шумен – петима братя, единия от които в момента излежава присъда от 9 г. и 6 месеца в Софийския затвор за трафик на наркотици.

Още същия ден във Варна са арестувани Владо и Мариян, претърсени са помещенията, които обитават. Установено е, че близки до тях лица през последните месеци инвестират огромни суми в недвижими имоти, без да имат нужните доходи за това.

На 21 февруари в късния следобед спец полицаи атакуват и обискират автокъщата на фирма А2, на „Симеоновско шосе” в столицата, собственост на Орлин Алексиев, общински съветник от ГЕРБ и участник в ралито Париж-Дакар. Почти паралелно от МВР излизат внушенията, че 

човекът на Борисов е свързан със заловения наркотик

Операцията е почти удар в десетката, защото разкрива, че ГЕРБ е свързана с наркобизнес – удобна предизборна теза.

На 24 февруари акцията от антикокаиновата операция се превръща в политическа. Ръководството на БСП в София посвещава почти цяла пресконференция на новите „Кокаинови крале”

"Става дума за двама общински съветници – и за Боевски, и за Орлин Алексиев. Защо МВР не е разследвало имало ли е преки връзки, съществувал ли е този канал? От кого е бил покровителстван и имало ли е чадъри върху определени политически фигури”, попита депутатът Атанас Мерджанов.

Тогава той призова кмета на София и вече зам.-председател на ГЕРБ Йорданка Фандъкова да отстрани Алексиев от поста председател на комисията по бюджет и финанси в общината, докато тече разследването.

Освен това Мерджанов бе категоричен: „Акцията е неоспорим успех за българската полиция. Има коренно различен подход в действията на МВР под ръководството на Йовчев и под ръководството на Цветанов, който извършваше зрелищни полицейски акции, издаваше телевизионни присъди без конкретен резултат”.

Лидерът на столетницата също се впуска в политическа атака

Хвали вътрешния министър Цветлин Йовчев и главния секретар Лазаров за добрата работа и заявява: „Възниква въпросът за покровителство на различни канали от страна на ръководството на МВР и ГЕРБ. Всички мълчат по този въпрос – и Борисов, и Цветанов, и Фандъкова”.

И докато БСП ликува, че са спипали натясно противника ГЕРБ в МВР и в ДАНС са били напълно наясно, че нарочения Орлин Алексиев няма нищо общо с наркобизнеса и Кокаиновите крале. Всъщност името му се замесва оперативно в първоначалния анонимен сигнал за пратката от Чили. Спомената е фирмата му А2. Службите успяват да изчистят истината и в оперативен порядък са знаели, че герберът няма общо с нарко аферата „Дакар”. Две поредни Докладни записки на Главна дирекция „Национална полиция” свидетелстват за това. В първата се казва: „ От извършената проверка в информационните системи на МВР не се установи участие на задържаните в гр. Варна български граждани Владислав Илиев Василев ЕГН....... и Мариян Добринков Терзийски ЕГН........ в горепосочените юридически лица, в които участие има Орлин Иванов Алексиев ЕГН........”

Два дни по-късно в подобна Докладна записка  отново се потвърждава: „ ...в получения сигнал е посочено, че лицата (Владо Василев и Мариян Терзийски от Варна, б.р.) имат участие в автокъща А2 и там трябва да се направят претърсвания. Обясних на г-н Георгиев, че при извършената проверка в информационните системи се установи, че нито Терзийски, нито Василев имат съдружие в автокъща А2, нито техни близки. Единствената връзка на лицата с автокъща А2 е, че през 2010 г. имат пътуване през границата с лек автомобил Ауди, което е собственост на А2, но впоследствие е обявено за откраднато от лицето Владислав Василев през 2011 г. Въпреки това ми бе обяснено, че „Предикатното” претърсване е на лице и в автокъща А2 ще се направят претърсвания, за да се открият данни дали лицата Терзийски и Василев не осъществяват пране на пари през А2”.

Въпреки това от изтеклите документи недвусмислено става ясно, че професионалистите в МВР и ДАНС просто са 

обслужвали политически интерес

срещу парламентарния противник на БСП, ДПС и Атака – ГЕРБ. Знаели са, че Алексиев няма нищо общо с аферата, но въпреки това е подложен на обиски, разпити, проверки и заливане с медийна помия. Целта явно е била да се дискредитира политически противник, да се притиска и контролира по този начин неудобният опонент.

Самият Орлин Алексиев прави категорични изявления, че няма никакви връзки с трафик на наркотици, а колите му от ралито пътуват за България без никакви проблеми. Въпреки това е нарочен за новия кокаинов крал на България.

Реално службите използват съзнателно съмнението, че Алексиев има съпричастност към аферата, за да контролират за определено време телефоните и срещите му. Всъщност така разговори с един куп интересни бизнесмени, политици, магистрати, ръководители на водещи институции стават достояние на спец полицаите и техните шефове. За какво ще бъде използвана тази оперативна и твърде любопитна информация - вероятно никога няма да разберем. Но скандалът с Алексиев показва технологията на манипулиране чрез службите за сигурност. Всъщност през последните месеци доста известни лица от обществения живот алармираха, че разговорите им се подслушват и контролират. Но и вътрешният министър Йовчев и шефа на ДАНС опровергаваха съмненията, които този път са просто документално подкрепени.

Орлин Алексиев открехна все пак завесата за евентуалната атака срещу него – опитът на олигарха Христо Ковачки да си върне Общинска банка. Той се преплита с интересите на БСП и Станишев да разполагат на евроизборите с контролираните от неговата партия „Лидер” близо 200 хил. гласа, а това е достатъчно основание да ти лепнат марката „Кокаинов крал”.