Приятелски и партийни калинки окупират нагло Министерството на отбраната

Със задкулисни игри министър Найденов и заместникът му уреждат без правила свои хора с постове

Скандални назначения и рокади се разиграват в забуленото винаги в излишна секретност Министерство на отбраната. Началническите постове се овладяват безпринципно не само от хора със съмнителни биографии и професионални качества, но и чрез заобикаляне на конкурсните правила и процедури. Винаги обаче печелившите са близки до един определен кръг от висшето ръководство на министерството.

За това алармират пред Faktor.bg експерти от военното ведомство, скандализирани от безпринципната кадрова политика. Те пожелаха анонимност, заради страх от уволнения и политически репресии.

Оказва се, че порочните практики, заради които беше критикувана администрацията на ГЕРБ се вихрят със страшна сила от новата тройна коалиция. Като играчи на преден план излизат

политически номади, заигравали с различни правителства и властови лобита

В центъра на кадровата игра изпъква новият зам.-министър Иван Василев Иванов. Оказва се, че при управлението на ГЕРБ той е доверено лице във военното министерство - директор на дирекция "Управление на човешките ресурси". На директорския пост е кацнал без конкурс. В началото на протестите срещу правителството на Борисов през януари 2013 г. Иванов ненадейно напуска министерството, за да се върне само няколко месеца по-късно с измит имидж, но като зам.-министър и член на политическия кабинет на червения Ангел Найденов.

Началник на политическия кабинет на военния министър става Иван Жерков, със също доста интересна кадрова реализация. За по-малко от година той е шеф на Правната дирекция по времето на НДСВ. Това му е и първата длъжност като държавен служител, след като е уволнен преди това от Министерство на икономиката като младши експерт по трудово правоотношение. Явно Жерков се е ползвал със сериозен гръб, защото след като е отстранен от работа от царското правителство по време на изпитателния срок, отново е върнат на работа в икономическото ведомство и достига до директор на дирекция "Офсетни програми", след това търговски представител в Македония, съветник по граждански договори.

През интересни врътки минава и Георгица Стоянова, за да утвърди позициите си при новата власт в министерството. Тя е шеф на Правната дирекция по времето на жълтия министър Николай Цонев - играч, който сега обикаля около сините. После напуска Министерството на отбраната през 2010 г., но през лятото на 2013 г.  е харесана и назначена на граждански договор от Ангел Найденов. Дамата е включена веднага и в работната група за изготвяне на нов Устройствен правилник на МО.

Същевременно от началническия пост в Правната дирекция срещу обезщетение е освободена Е. Маркова. Веднага е организиран конкурс за важния пост. Председател на комисията е зам.- министър Иванов, който паралелно е и председател на работната група за изготвяне на нов Устройствен правилник, т.е. работят заедно със Стоянова по едно направление, но са в конфликт на интереси при избор на шеф на правната дирекция. Освен това кандидатите не са били поставени при равни условия, тъй като очевидно Стоянова е далеч по-информирана и подготвена какво цели ръководството, и може да си подготви презентация в максимална степен близка до визията на началниците. И съвсем без изненади напористата дама печели  конкурса, разказват колегите й.

И друга

калинка се намърдва в правния отдел

на Министерството на отбраната - Веселина Петрова. Тя има доста скандална трудова биография - бивш юрисконсулт на СЕМ. Според телевизионната водеща Люба Кулезич Петрова е изключена преди години от Софийска адвокатска колегия, тъй като по едно и също време е била вписана като адвокат и е работила по трудов договор в СЕМ. Вселина Петрова се оказва и бивш директор на Правна дирекция в МРРБ, и служител на Министерство на правосъдието, но и от двете ведомства е изчистена още през изпитателния срок. За сметка на това новата власт и носи и нов късмет - януари 2014 г. е назначена по заместване в Правната дирекция, но само седмици по-късно, през февруари 2014 г. преназначена на постоянно място в същата дирекция. Колегите и твърдят, че парашутът й се е отворил, защото е близка на съпругата на зам.-министър Иванов.

Със здравия гръб на БСП Николай Цонков  се оказва съветник на министъра. Той е партиен функционер от „Позитано”,  а като допълнителен бонус получава и място в Съвета на директорите на „Терем” ЕАД, за да лапка допълнителни възнаграждения, без да има яснота каква е експертността му в тази област.

С европейски полет, но без конкурс в Брюксел каца полк. Станимир Георгиев.Той  е шеф на дирекция "Инвестиции в отбраната", но с подкрепата на министър Найденов преодолява лесно административните процедури и териториалните разлики.

Част от интересни управленски игри се оказва и Татяна Александрова - главен директор на главна дирекция "Инфраструктура на отбраната". За  важната  позиция е проведен конкурс, но  министър Найденов отказва без ясни мотиви назначаването на спечелилия - Румен Кисьов. Той от своя страна се оказва приятел на зам.- министъра Иван Иванов, който е председател на комисията, провела конкурса. Всъщност Кисьов е бивш директор на "Инфраструктура на отбраната", но назначен от ГЕРБ  и напуска поста пак по тяхно време. Сега Кисьов води дело пред ВАС против министерския отказ да бъде назначен отново. След него на началническия стол сяда Иван Пейков, но червено-турската власт го уволнява, защото е от времето на Аню Ангелов. Изплащат му обезщетение от държавния джоб, само и само да могат да уредят свой кадър.

Междувременно докато се разиграват мнимите саги с конкурса, Татяна Александрова  е назначена по заместване в ИА" СД на МО", от където с тристранно споразумение е преназначена в МО за директор на "Инфраструктура на отбраната". Така в крайна сметка предпочитаният от министър Найденов човек получава поста, независимо от

съдебни процедури и нарушени куп правила

С войнска последователност зам.-министър Иванов продължава настъпателно да урежда близките си с важни постове. Сред тях се оказва и полк. Атанас Милин - бивш зам.-директор на "Управление на човешките ресурси" по времето, когато Иванов е директор на същата дирекция. От февруари 2014 г. Милин вече е назначен за директор на дирекция „Социална политика”, създадена с Устройствения правилник на МО. Очевидно заместникът на министър Найденов подава ръка на всеки свой близък. Но така се оказва, че на военнослужещи се възлага формиране на политики, което не е в кръга на военната служба. Това е традиция в министерството, тъй като и дирекция "Отбранителна политика" е с директор - военнослужещ. Единственият, на който не е успял да помогне е Кисьов, въпреки, че по документи е спечелил конкурса, акцентират източниците ни от министерството.

В нарушение на правилата Венислав Цанов  става директор на "Инвестиции в отбраната". Преди това постът е трансформиран от длъжност за военнослужещ в длъжност за цивилен. Цанов е назначен без конкурс от  военния министър, вероятно защото в правителството на Станишев е бил началник на същата дирекция, която тогава се е водела "Управление на доставките".

Сред новите избраници попада и Емил Петров - управител на "Снабдяване и търговия" ЕООД. Заемал е поста още по времето на Николай Цонев, а министър Ангел Найденов го връща в дружеството, независимо, че на Петров е отказан достъп до класифицирана информация от ДАНС. В министерството уж се твърди, че Найденов го е освободил, но и до сега това не е официален факт.

Търговското дружество, което ръководи Петров е всъщност комисионер на МО при продажбата на въоръжение, бойна и специална техника и обикновени движими вещи на стоковата борса. Така то се оказва удобна форма за източване на средства - от една страна МО му плаща комисионни, от друга страна дружеството по нагласени процедури, които нарича "търгове" продава стоките на точните фирми. Именно заради това дружество МО има проблемите, описани и в медиите с неизтеглените от складовете на армията боеприпаси, продадени на фирми от него, разкриват запознати с функционирането му. 

Така реално се оказва, че спорните назначения при управлението на ГЕРБ са нищо в сравнение със

задкулисните и безпринципни игри,

които реализират сега БСП и ДПС, претендирайки непрекъснато за професионализъм и експертност. Думите и делата на новата власт се разминават диаметрално, но важното е да бъдат защитени и реализирани партийните и приятелски схеми. БСП и ДПС реално нищо не са разбрали от продължаващите вече повече от 250 дни протести срещу олигархичното правителство на Орешарски.

 Отвратени от игрите им служители в МО задават на министър Найденов чрез Faktor.bg следните въпроси:

1. Колко служители  е назначил министъра без да имат издаден достъп до класифицирана информация?

2. По какви критерии се решава само избрани лица да не преминават през тази задължителна и важна проверка преди назначаването им в МО?

3. На колко лица е в ход процедурата по назначаване без да имат достъп до класифицирана информация?

4. По какви критерии е определено, кои дирекции да имат заместници и кои не?

5. Колко лица са назначени по тристранни споразумения, на какви длъжности и защо не са обявени конкурси за тези  постове?

6. Колко лица са назначени по заместване и след това преназначени на постоянни позиции, но без конкурси?

7. Колко конкурса и за кои длъжности са обявени до сега в министерството?

8. Колко лица са назначени по граждански договори, по какви критерии са избрани, за какъв срок, какви задачи трябва да изпълняват и срещу какво възнаграждение?

9. По какви критерии са определени, кои длъжности да бъдат заемани от цивилни, и кои от военнослужещи в администрацията?

10. Колко общо съветници има в политическия кабинет на министъра, колко от тях са по трудов и колко по граждански?

Верните отговори на тези парливи въпроси, ще разкрият порочни практики, които са достойни за разследване от парламентарна комисия.