Лозан Панов брани магистратите, имали право да се сдружават

Повод за коментара му са промените в Закона за съдебната власт (ЗСВ), който влиза на второ четене в парламента

Не е укоримо магистратите да членуват в съсловни организации. Като всички граждани и те имат право да се сдружават. Това заяви председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов.

Повод за коментара му са промените в Закона за съдебната власт (ЗСВ), които по-късно днес ще влязат на второ четене в Народното събрание.

Вчера съсловните организации на съдии и прокурори - Съюз на съдиите в България, Българска съдийска асоциация и Асоциацията на прокурорите заедно призоваха парламента да не задължава магистратите да декларират членството си в съсловни организации пред Висшия съдебен съвет (ВСС), защото това представлява "недопустима" намеса в конституционното им право на свободно сдружаване.

"Всички професионални организации на съдиите са насочени към защита на техните права и техните законни интереси. Въпросът дали трябва да се декларират тези обстоятелства не стои, защото всички сдружения имат необходимата членска маса и тези данни се оповестяват в различни регистри", обоснова се Панов.

По думите му с отстъплението в промените в Конституцията парламентът малко или много се опитвал чрез промените в Закона за съдебната власт (ЗСВ) да направи нещо, което да компенсира тази липса в основния закон.

"Бих предпочел да видя какво ще се случи в пленарна зала. Има няколко пункта, които са много важни: дали ще има кариерни бонуси; темата за съдийското самоуправление - до къде ще се направи тази крачка; възможността на общите събрания да номинират председатели. Нека видим какво ще излезе от българския парламент", призова Панов.

Той продължава да е на мнението, че истинското съдийско самоуправление е трябвало да се случи във Висшия съдебен съвет (ВСС) с промените в Конституцията и първият пакет от промени в ЗСВ.