ВСС пак вдигна мерник на шефа на Софийски градски съд

Упрекът бе по повод извършена ревизия на Гражданското и Наказателното отделение на СРС по заповед на Топалов

Председателят на Софийския градски съд Калоян Топалов отново беше подложен на критика от членове на Висшия съдебен съвет. Укорът дойде от Галя Георгиева, а причината - не е разпоредил проверка на качеството на актовете на Софийския районен съд, съобщава "Правен сват".

Упрекът бе по повод извършена ревизия на Гражданското и Наказателното отделение на СРС по заповед на Топалов. Две работни групи са проверили работата на отделенията за цялата минала година.

Докладите от проверката бяха обявени именно от Георгиева. Тя отбеляза, че работните групи са извършили подробна ревизия, но наред с констатациите за свръхнатовареността на СРС и спазване на случайното разпределение на делата, имало и такива за пропуски в работата както на ръководството, така и на отделни състави. Препоръчва се Методи Лалов и заместниците му да упражняват системен контрол върху дейността на определени съдии. Отбелязано е, че при драстични забави има предложения за вземане на дисциплинарни мерки. Действително имало проблеми със срочността, отлагането на дела, изписването и т.н.

На Георгиева ѝ направило впечатление, че в Наказателното отделение на СРС имало състави, които са решили 200 дела и такива, които са решили 280 дела. Тя отдаде тази диспропорция на неравномерно отлагане на делата.

На финала на изказването си Георгиева заяви следното: "Добре е, че настоящото ръководство на СГС направи тази проверка. Всички окръжни съдилища проверяват районните в своите окръзи. В СГС имаше известни пропуски в това отношение, но тази година вече е проверил работата на СРС."

И после каза, че би било добре в заповедта за възлагане на проверката Топалов да бе включил и още един показател – качеството на работата на съдиите. "Топалов не е възложил такава задача, което е негов пропуск. Трябва да се държи и на качеството на актовете. Смисълът от една работа не е да кипи безсмислен труд. Това е един от показателите, по които се отчита дейността на съдиите. Софийските съдилища създават облика на съдебната система, те се наблюдават от европейските органи", каза още Георгиева.

На последната ѝ забележка реагираха Камен Иванов и Мария Кузманова. Иванов попита как точно СГС да провери качеството на актовете на колегите си от СРС. "За качеството на работа на един съдия и на един съдебен акт се съди тогава, когато влезе в сила. Не знам как ще проверяват качеството на съдебния акт, на какво основание, по какви критерии. Не е грешка в работата по поставените задачи", категоричен бе Иванов.

Кузманова пък се обърна директно към Закона за съдебната власт, в който се казва, че се възлагат проверки по организацията на дейността на съдиите. Недопустимо е да се проверява качеството на актовете, има инстанционен контрол, каза Мария Кузманова.

Изказването на Калин Калпакчиев бе свързано с натовареността на районните съдилища в страната. Според статистиката почти половината граждански и наказателни дела на районно ниво се разглеждат в СРС, където работят около 140 съдии от общо 900 в цялата страна. Т.е. 1/8 от районните съдии разглеждат почти половината от делата в страната на районно ниво, уточни Калпакчиев. Той посочи, че в последно време се забелязва ръст на делата на районно и апелативно ниво, за сметка на останалите. Накрая Калпакчиев заяви, че предстоят срещи с ръководствата на СГС и СРС, за да се прецени как ВСС може да им помогне с оглед високата им натовареност, защото само с разкриване на нови щатове няма да стане. Стават мегаструктури, които много трудно се управляват, каза още той.

По отношение на диспропорцията, която е забелязала Галя Георгиева, Калпакчиев я отдаде и на други фактори – голямо текучество на кадри (майчинство, командироване и др.).

Тук Галя Георгиева успя да вмъкне в дебата въпроса за натовареността на съдебните органи в пограничните райони - тема, по която се разрази скандал на пленума на ВСС миналата седмица. Георгиева отбеляза, че вторият по натовареност районен съд в страната е Царево. Във ВСС било постъпило искане от председателката за нови щатове. На месец там се решавали 68.42 дела. Шефката на съда искала днес да присъства на заседанието, за да бъде изслушана, но вчера били образувани нови 75 наказателни дела с бежанци, каза Георгиева. Посочи, че ситуацията в Царево се променя в бърз порядък, има изключителна натовареност и съдиите не могат да напуснат работните си места.

Камен Иванов отново изтъкна, че комисията по натовареност вече се занимава с проблема. Отново повтори, че не е необходима специална работна група по темата. "Единственият съд, в който се получава рязък дисбаланс и най-вече по делата по чл. 279 от НК за мигрантите, е Царево. Има рязко увеличаване, най-вече през май и юни. Още утре в комисията ще имаме решение на проблема. В Царево няма свободни места, заради това не могат да се командироват магистрати. Ще предложим да бъдат открити 1-2 щата, а от там нататък председателят на окръжния съд да предприеме действия да командирова колеги, които да поемат този натиск и тази ярко изразена диспропорция. Такава не се откроява при останалите районни съдилища в региона", коментира Иванов.

Калин Калпакчиев призова колегите си да не се спекулира с темата и да не се противопоставят съдиите от различните краища на страната. Поясни, че от миналата седмица до вчера са събрани данни за натовареността на всички погранични съдилища до 1 юни т.г., не само на южната, но и на западната граница и не само на районно ниво, но и на три административни съдилища. Получени са и подробни справки за всички видове производства за миграцията. Добави, че през последните три години се забелязват доста странни пикове на делата. Още на следващото заседание на съдийската колегия ще бъде внесен анализ и предложения за мерки.

Тук Калпакчиев реши да уточни следното: "С анализа не трябва да се спекулира, защото става дума за чувствителен за държавата проблем. Съдебната власт не трябва да се включва с елементаризиране и принизяване на проблема до тези дела. Проблемът е хуманитарен. Защо и доколко средствата на наказателната политика са необходими за интервенция на този проблем?"

Изказването на Галина Карагьозова бе в същия дух. Тя заяви, че проблемите в съдилищата и в прокуратурата ще ги реши ВСС.

Тя подкрепи идеята на Милка Итова за създаване на междуведомствена група във връзка с мигрантите. "Става въпрос за наказателна политика. Срещу половината на тези хора (мигрантите) не би трябвало да се образуват досъдебни производства по чл. 279 от НК при кандидатстване за статут за бежанец", заключи Карагьозова.