Граничният полицай, убил нелегален имигрант, не е извършил престъпление

Според държавното обвинение става въпрос за случайно деяние

Прокуратурата прекрати наказателното производство срещу граничния полицай Вълкан Хамбарлиев, който през миналата година застреля нелегален имигрант. Заключението на държавното обвинение е, че той не е извършил престъпление и смъртта на афганистанския гражданин е случайно деяние.

На база събраните доказателства, прокуратурата приема версията на полицая, че е произвел предупредителен изстрел във въздуха, за да спре мигрантите и, тъй като това е станало под мост, е последвал рикошет.

„На 15.10.2015 г. Вълкан Хамбарлиев е изпълнявал вменените му съгласно служебните му задължения функции по неутрализиране и задържане на чужди граждани, нарушили териториалния суверенитет на българската държава. Всичките му действия са били в резултат на функционалната му и служебна компетентност и не разкриват каквито и да е било подбуди извън тези, свързани със служебното му положение и с изпълнение на задълженията му по охрана на държавната граница”, се посочва в официалното съобщение на прокуратурата.

Постановлението подлежи на обжалване пред Окръжен съд – Бургас в 7 дневен срок и ще бъде изпратено на наследниците на пострадалия.