МВР ще иска разширяване на правомощията на общинската полиция

В малките населени места, да се дадат правомощия на пенсионирани полицаи и военни да задържат извършителя на криминалното деяние, до идването на полицията

"МВР обмисля законодателни предложения за разширяване на правомощията на общинската полиция", обяви във Видин министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова, която участва в работна среща по превенция на престъпността, съобщи Дарик.

"С това предложение ще бъде дадена възможност на хора, които са имали полицейски правомощия и вече са се пенсионирали - военни или полицаи, да могат да работят по трудово правоотношение, като допълнение на постове, които са свързани с охрана и на обществения ред по места", съобщи вътрешният министър.

"Там, където има възможност в малките населени места, да се дадат правомощия на тези хора да задържат извършителя на криминалното деяние, до идването на полицията. Същността на предложението е да се даде възможност на повече хора с такъв статут да се включат във функции, които ще дадат отражение върху състоянието на битовата престъпност", каза Бъчварова.