Прокуратурата: ВСС е сбъркал като е приел оставката на Пепи Еврото

Върховна административна прокуратура (ВАП) смята, че Висшият съдебен съвет не е трябвало да освобождава бившия шеф на Столичната следствена служба Петьо Петров известен с прозвището

Върховна административна прокуратура (ВАП) смята, че Висшият съдебен съвет не е трябвало да освобождава бившия шеф на Столичната следствена служба Петьо Петров известен с прозвището "Пепи Еврото" от съдебната система. Това е становището, което представителят на висшата прокуратура Македонка Поповска застъпва пред Върховния административен съд (ВАС), пише "Правен свят".

В момента казусът с оставката на Петров се разглежда от петчленен състав на ВАС, който на 19 май го е обявил за решаване. Делото е по жалба само на ВСС срещу решението на предишния тричленен състав на съда, който отмени освобождаването на следователя от съдебната система.

"Обосновано, с установените при анализа фактически и правни обстоятелства, тричленният състав на ВАС е приел, че не са били налице материалноправните предпоставки за освобождаване на магистрата от длъжност", заявява Поповска и допълва в заключението си, че е "допуснато съществено нарушение на административнопроизводствените правила".

Сагата около Петьо Петров започна още в началото на 2015 г. Бившият правосъден министър Христо Иванов тогава обжалва както решението на ВСС да не образува дисциплинарка срещу Петров, така и освобождаването му от длъжност. Следователят беше освободен на 29 април 2015 г. от съдебната система. На 17 март 2016 г ВСС все пак изпълни и решението на Върховния административен съд и образува дисциплинарно производство срещу Петьо Петров.

Производството е свързано с окончателното произнасяне на Върховния касационен съд по делото за подкуп срещу бившия военен министър Николай Цонев, финансиста Тенчо Попов и съдията Петър Сантиров. Във въпросното решение се казва, че делото е емблематичен пример за провокация към подкуп, осъществена от Петров. Малко след това решение следователят пожела да напусне съдебната система.