Съдът реши: Доживотни присъди за "Килърите", само един е оправдан

Те бяха осъдени за убийството на бизнесмена Румен Рачев и адвокат Петър Лупов, въпреки опитите да бъдат представени за невинни

Варненският апелативен съд потвърди доживотната присъда на част от обвинените по делото " Килърите" - Петър Стоянов - Сумиста, Георги Вълев и Васил Костов за убийството на шуменския бизнесмен Румен Рачев и търновския адвокат Петър Лупов, съобщи регионалният сайт "Петел".

На втора инстанция присъдата на Янко Попов бе намалена от 17 на 10 години, а Райчо Стойнев бе оправдан.

Групата е оглавявана от Петър Стоянов-Сумиста. На първа инстанция обвинените получиха наказание доживотен затвор. ВКС поиска от втора инстанция да бъдат разпитани отново няколко свидетели, преди да каже последната си дума.

Адвокатите на подсъдимите настояха, че в процеса липсват всякакви доказателства за съпричастността на подсъдимите като подбудители и помагачи на двете убийства.

Делото "Килърите" ще остане като знаково за българската правораздавателна система. В продължение на години тенденциозно се лансираха твърдения, че арестуваните и осъдените са невинни и са жертва на политически интриги. Сред най-атакуваните в тази посока бяха бившият вътрешен министър Цветан Цветанов, антимафиотите Валентин Цоновски и Станимир Флоров, и прокурор Ася Петрова. 

Реално при първото управление на ГЕРБ стартира истинската битка с организираната престъпност у нас, за която днес почти не се говори. Показателно е, че досега на всички инстанции присъдите на "Килърите" са потвърдени, въпреки опитите на защита им да ги представи като невинни.