Втори имот на царя влиза в съда

На няколко въпроса от исторически и правен характер трябва да отговори ВКС

Върховният касационен съд (ВКС) е допуснал за разглеждане делото за хижата "Саръгьол" в Рила. Тя беше реституирана през 2003 г. на Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза, но след това Софийският окръжен и Софийският апелативен съд присъдиха имота на държавата. Сега ВКС преценява, че има основания да допусне делото за разглеждане по същество, тъй като това е от значение "за точното прилагане на закона и развитието на правото". Това е видно от определението на съда, публикувано на сайта на ВКС, цитиран от "Дневник".

Това е втори казус, свързан с царските имоти, който стига до ВКС. През 2012 г. отказът на Пловдивския окръжен и Апелативен съд да реституира чифлика "Кричим" на царската фамилия бе потвърден от ВКС с основен мотив че интендантството на цивилната листа на цар Борис III, на чието име са нотариалните актове за царските имоти, не е било частна канцелария на царя за управление на имуществото му, а е било държавна служба и е владеело от името на държавата. Другият мотив беше, че решението на Конституционния съд от 1998 г. за отмяна на национализацията на имотите няма реституционен ефект и не може да послужи за реституцията им, а е трябвало парламентът да приеме специален закон.

Решението на ВКС от 2012 г. за имението Кричим стана основание на всички съдилища от първа и втора инстанция да решават в полза на държавата всички дела, които тя междувременно заведе срещу Симеон Сакскобургготски за разваляне на реституцията. Така царската фамилия изгуби на две инстанции освен имота "Саръгьол", също и къщите в Ситняково и "Царска Бистрица", а през миналата седмица получи и отказ от СГС да й бъде върнато земеделското стопанство около двореца Врана (ползвано от УБО през тоталитарно време).

По други две дела, които държавата заведе, все още няма решения на първа инстанция - за двореца "Врана" (къдего живее Симеон Сакскобургготски) и за 16-те хил. декара гори в Рила.

Сега допускането на второ дело до върховната инстанция се оценява от юристи като ключов момент, тъй като решението от 2012 г. е задължително за долните инстанции по аналогични казуси, но не и за Върховния касационен съд.

На няколко въпроса от исторически и правен характер трябва да отговори ВКС

Това се разбира от определението на върховните съдии Красимир Влахов, Камелия Маринова и Веселка Марева.

- Основният проблем, който върховните съдии ще разнищват, е дали изобщо е възможна реституция на базата на решението на Конституционния съд. Този е основният въпрос на цялата сага с царските имоти - заедно със същината на интендантството.

- Решението на КС от 1998 г. има ли "правовъзстановяващо действие" и трябва ли гражданският съд да се съобразява с него, когато липсва специален закон.

(През 2009 г. - веднага след формирането на първото правителство на Борисов, парламентът гласува по настояване на партията на Яне Янев РЗС мораториум върху ползването на реституираните имоти на Симеон Сакскобургготски до приемането на специален закон. Закон не беше приет, мораториумът си стои, държавата заведе дела за разваляне на реституцията, а Сакскобургготски заведе дело в Европейския съд за правата на човека в Страсбург срещу мораториума.)

- След като имоти са реституирани въз основа на решение на КС, то годно основание ли е да са били владени добросъвестно.

(Сега съдилищата не само отнемат реституираните имоти в полза на държавата, но и осъждат царската фамилия да заплати на държавата определени суми за времето, през което ги е владяла, тъй като съдилищата приемат, че са били владени недобросъвестно.)

- Ако държавата сама е върнала имот, трябва ли да й се плаща обезщетение за неоснователното му ползване.

- При абдикацията на цар Фердинанд какво става с неговите имоти - те отиват ли към новия монарх.

- Изследване и тълкуване за начина на установяване и доказване на държавната собственост на имот, попадащ под действието на Закона за горите от 1897 г. и следващия го Закон за горите.

Решението на ВКС ще има отношение към цялата царска реституция

Видно от въпросите, които ще изяснява, решението на ВКС ще засегне цялата "царска" реституция, въпреки че на вниманието му е конкретно имотът "Саръгьол". Предстои делото да бъде насрочено.

Юристи обясниха, че ако при разглеждането на казуса "Саръгьол" се стигне до противоречие с казуса "Кричим" от 2012 г., най-вероятно ще се наложи сагата "царски имоти" да бъде решавана с тълкувателно дело от целия ВКС.