Съдия Румен Ненков е докладчик по делото зa Конституцията

Дори и Конституционният съд да обяви, че разделянето на ВСС ще е промяна на формата на държавно управление и обикновен парламент не може да приеме реформата, Народното събрание все пак може да не се съобрази с това тълкуване

Конституционният съд образува дело по питането за тълкувателно решение във връзка с промените в основния закон, свързан със съдебната реформа. Искането беше внесено вчера с подписите на 144 депутати и съдържа два въпроса.

За докладчик по делото е определен съдия Румен Ненков.

Въпросите в питането са:

- Ще представлява ли промяна във формата на държавно управление създаването на две колегии на Висшия съдебен съвет (ВСС) – съдийска и прокурорска като всяка от тях да решава самостоятелно кадровите и организационни въпроси по своята професионална насоченост, а Пленумът на ВСС, състоящ се от всички негови членове, да решава въпросите за избора на председателите на ВКС и ВАС и главния прокурор, да приема проект за бюджет на съдебната власт и да решава прекратяването на мандата на членовете на ВСС, при условията на чл. 130, ал. 8 от Конституцията.

- Ще представлява ли промяна във формата на държавно управление създаването в рамките на ВСС на колегия на съдиите, която да се състои от председателите на ВКС и ВАС, шест члена, избрани от общо събрание на съдиите и пет члена, избрани от Народното събрание, както и създаването на колегия на прокурорите, която да се състои от главния прокурор, четирима члена, избрани от общо събрание на прокурорите, един член, избран от общо събрание на следователите и шест члена, избрани от Народното събрание.

Председателят на парламентарната правна комисия Данаил Кирилов, който е и един от вносителите, вчера обяви, че очаква КС да се произнесе по питанията до средата на септември, когато текстовете ще са между първо и второ четене.

Дори и Конституционният съд да обяви, че разделянето на ВСС ще е промяна на формата на държавно управление и обикновен парламент не може да приеме реформата, Народното събрание все пак може да не се съобрази с това тълкуване, коментира "Дневник". Законът не задължава самият КС да се съобразява със собствените си тълкувания и при следващо подобно питане би могъл да даде друг отговор.

През октомври мандатът на четирима членове на институцията изтича. Съдия Румен Ненков не е сред тях. Той беше докладчик преди две години, когато КС беше питан и за несъвместимостта на Делян Пеевски. Впоследствие той обяви, че Конституционният съд е зависим.