Нели Куцкова: Ще ми се да вярвам, че Борисов е помъдрял

Според нея приближаването към нужните промени е факт, тъй като допреди години е било немислимо дори да спомене разделянето на ВСС на две

Ще ми се да вярвам, че Борисов е помъдрял относно съдебната реформа. Това коментира съдия Нели Куцкова в ефира на БНР. Според нея приближаването към нужните промени е факт, тъй като допреди години е било немислимо дори „да се спомене разделянето на ВСС на две колегии”

"Тези, които са против промяна в Конституцията, се позовават на едно старо решение, с което се казва, че всяка промяна в начина на работа, структурата на органите в държавата, които са установени от Конституцията, представлява промяна на формата на държавно управление и трябва да се извършва от Велико народно събрание. Много хора, които разбират от конституционно право, казват, че това е остаряло становище", допълни Куцкова.

Тя се позова на становище на конституционния съдия Румен Янков, които, обсъждайки как от Конституционния съд се иска да прецени предварително дали нещо ще бъде противоконституционно, казва, че това е изместване на волята на хората, които са избрали народни представители със задачата те да приемат законите и евентуално те да променят Конституцията.