СДВР: Двойката от видеото се е карала след запой

Категорично осъждам всяка форма на насилие или прекомерна употреба на сила, както и ограничаването на човешките права, беше позоцията на вътрешния министър

Патрул на Първо РУ бил изпратен по сигнал на ул. „13-ти март” по сигнал за възникнало сбиване и нарушаване на нощната тишина. При пристигането си на адреса, служителите заварили жена и мъж, които се карали на улицата. Документ показал само мъжът, младата жена отказала да представи личната си карта. Двамата били отведени в полицейското управление, където е установена нейната самоличност.

Екип на Пътна полиция пък установил с дрегер, че жената е била с 1.59 промила алкохол в кръвта, а мъжът – с 0.53. Това става ясно от официалната информация на СДВР по повод скандалното видео показано от „Господари на ефира”, където се вижда ясно полицейски произвол. По случая е образувано бързо производство за хулиганство. 

В същото време е назначена дисциплинарна проверка от директора на СДВР старши комисар Младен Маринов. До този момент е установено, че видеоклипът е още от 19 декември миналата година. Установени са и участвалите във видеото полицейски служители.

"Категорично осъждам всяка форма на насилие или прекомерна употреба на сила, както и ограничаването на човешките права. За справяне с нарушителите на обществения ред и заплашващите сигурността на гражданите има законови норми, които държа да се спазват", написа във Facebook вътрешният министър Румяна Бъчварова. Тя беше категорична, че нарушилите нормите ще бъдат наказани: "Очаквам в най-кратки срокове завършване на разпоредените от мен проверки".

Граждани вече се организираха за протест срещу полицейското насилие, който издига и искания за различни реформи в МВР, сред които - премахване на ранното пенсиониране. От полицейския синдикат заподозряха, че става въпрос за целенасочена кампания за компрометиране на униформените, които на протест поискаха оставката на ресорния министър Румяна Бъчварова.