Моника Маковей: Не подписвах решения дори на премиера си!

Борбата с политическата корупция е парадокс - ТЕ трябва да се съгласят да се борят срещу себе си, заяви Моника Маковей, румънското чудо в борбата с корупцията

Моника Маковей е бивш министър на правосъдието на Румъния. Тя вкара в затвора политици, бизнесмени и магистрати и се пребори успешно със статуквото. 

"Тази жена е уникален късмет за румънците. Тя не се поддава на никакъв контрол. Добър юрист, прокурор. Известна е още от времето на комунизма със спазване на закона. След прехода тя продължава да бъде прокурор и не се поддава на прокурорските игри и на корупцията. Изхвърляна", коментира журналистът Владо Береану в предаването "Дикоф" на Нова телевизия.

Тя е извън партиите, не е участвала в никакъв политически живот. Веднага след като престава да бъде прокурор, започва да се занимава с неправителствени организации, които се борят с корупцията в системата.

Тя става министър в правителството с мандат от президента с цел да създаде антикорупционна система. Тя е жената, която даде старта на антикорупционното чудо в Румъния. Никой не може да я спре - нито президент, нито премиер, "Не подписвах решения на премиера си", заяви Моника Маковей в интервю по Нова телевизия. "Не очакваха, че ще създам антикорупционна институция, която ще вкарва в затвора."

Тя е чистата съвест на Румъния. Слага началото на това, което днес наричаме румънското чудо в борбата с корупцията.

Днес е член на Европейския парламент.

"Когато президентът Траян Бъсеску се обади и ми каза, че иска министърът на правосъдието да е непартиен човек, иначе имаш общо минало с партиите и с отделни чбенове, един те моли за нещо, друг за друго. Той ми каза, ти си непозната, нито те теб познават, нито - тях. Нямате нищо общо, ще вършиш напред без никакво влияние."

Тя обяснява, че за високото ниво на корупция се иска политическа воля. "И тогава имахме институция за борба с корупцията, но тя се занимаваше със студенти, които се возят без билет по влаковете."

С какво започнахте? "Направихме 3-годишен план за борба с корупцията. Той включваше по-подробни и публични имотни декларации, конфликтът на интереси да стане престъпление и т.н. Вероятно никой не си е мислел, че това, което го пишеше, ще се случи. И го подписаха, изпратихме го в Брюксел и беше официално задължение на Румъния. След това систематично и с голям инат започнах да прилагам всяка мярка.

"В началото всичко трябваше да се прави бързо. Г-н Войкулеску - мултимилионер и медиен магнат, който принадлежи към една от най-богатите фамилии в Румъния, ме беше притиснал в ъгъла на стаята, за да не гласувам закона." Днес той е в затвора.

"През 2005 г. бяхме само трима човека, които вярвахме в тази институция. Промяната се прави и само от един човек. Не се предадох, докато законът не мина."

Трябва да имаш твърди хора - и прокурори, и съдии, да имаш подкрепа от тях и да си непреклонен. Никой не ме е потърсил от България. Имате ли днес в България политик, който иска да направи нещо? Никой в България не иска такива промени и не може да намери този човек и този прокурор, който да ги направи.

Борбата с политическата корупция е като парадокс - ТЕ трябва да се съгласят да се борят срещу себе си.

Днес е евродепутат, но не за свършени добри дела, а за да бъде държана по-далече от политиците в Румъния.